Saeimas kārtējā sēdē ceturtdien deputātus pārsteidza kartona figūras – parlamentārieša Jura Juraša (JKP) – klātbūtne, novēroja portāls "Delfi".

Deputāta Juraša, kurš pirms nedēļas tika izdots kriminālvajāšanai, darbība parlamentā ir ierobežota.

Saeimas kārtības rullis nosaka, ka tad, ja Saeima piekrīt kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Saeimas locekli, attiecīgais Saeimas loceklis zaudē tiesības piedalīties Saeimas un tās komisiju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās Saeima viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi.

Šāds ierobežojums deputātam ir aktuāls līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājas spēkā notiesājošs spriedums.

Tā kā Jurašam liegts piedalīties Saeimas sēdēs, viņa kolēģi – Jaunās konservatīvās partijas (JKP) biedri – nākuši klajā ar radošu risinājumu Juraša trūkumam parlamenta sēžu zālē. Politiķa tukšajā krēslā ceturtdien tika nosēdināts "kartona Jurašs".

Juraša atveids kartonā ieturēts visnotaļ korektā stilā – žaketi, kā ierasts, papildina JKP piespraude, taču zem tās šoreiz pievienota zīmīte ar tekstu: "Trauksmes cēlējs."

Kartona deputāts zālē pavadīja visu sēdes laiku. Pēc sēdes beigām JKP deputāti bija naski uz fotografēšanos ar "kartona Jurašu". Deputāti uzņēma gan kopbildes, gan portretus.

Pēc nopietnās fotosesijas kartona politiķi no sēdes iznesa deputāts Sandis Riekstiņš (JKP). Par tālākajām "kartona Juraša" gaitām portālam "Delfi" nav zināms.

Jāatgādina, ka šī nav pirmā reize, kad politiskais spēks centies sabiedrības uzmanību piesaistīt ar kartona politiķiem.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka, kamēr jūlijā pilnā sparā ritēja Dziesmu svētki, JKP biedri Krišjānis Feldmans un Linda Medne devās Rīgas ielās, līdzi ņemot no kartona izgrieztas Juraša, Jutas Strīķes un Jāņa Bordāna figūras. Kad kartona trijotne nokļuva Vērmanes dārzā, iejaucās policija, kas konfiscēja politiķu figūras, iecirknī paskaidrojuma sniegšanai nogādāja kādu sievieti un sāka administratīvā pārkāpuma lietvedību.

Pati partija skaidroja, ka "svinējām svētkus un pavadījām laiku jautrā atmosfērā, līdz brīdim, kad neilgi pirms prezidenta Raimonda Vējoņa ierašanās, mūs padomju tradīciju un Kremļa stilā, nepaskaidrojot nekādu iemeslu, aizturēja policija."

Policiju par kartona JKP biedriem informēja svētku organizatori, norādot, ka pārkāpts XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku kārtības noteikumu 44. punkts, kas paredz aizliegumu svētku norises vietās rīkot politiskas akcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!