Diskusijas “Kas notiek Latvijā?” šīvakara temats ir pašvaldību vēlēšanu likuma grozījumi, par kuriem, lai gan līdz vēlēšanu brīdim atlikuši pieci mēneši, vēl turpinās Saeimas deputātu un citu ieinteresēto domstarpības, portālam “Delfi” pastāstīja raidījuma vadītājs Jānis Domburs.
Aktuālākie jautājumi ir deputātu skaita izmaiņas atkarībā no iedzīvotāju skaita, procentu barjeras noteikšana, kā arī priekšlikums par vēlētaju apvienību kandidēšanas iespēju līdz ar partijām, šo robežu pieļaujot arī lielākās pašvaldībās nekā līdz šim. Pašreiz, gatavojot likumprojektu, parlamentarieši akceptējuši projektu par deputātu skaita samazināšanu mazajās pašvaldībās, bet noraidīts ir piedāvājums samazināt deputātu skaitu Rīgas domē, tur ierosinot noteikt 5% barjeru tāpat kā Saeimā.

Ar vēlēšanu nosacījumiem saistāmi arī spēles noteikumi vairākos citos likumos. Diskutabla pagaidām ir novadu veidošanas nākamajā pašvaldību darbības periodā, ņemot vērā paredzamo dažādo deputātu skaitu pašvaldībās pēc apvienošanās. Ar vēlēšanu tēmu ir saistīti arī ierosinātie grozījumi pašvaldību likumā, nosakot ierobežojumus savienot deputāta statusu ar darbu pašvaldības administrācijā.

Diskusijā piedalīsies vairāku, likuma izmaiņās aktīvāko Saeimas frakciju, kā arī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas, un pašvaldību pārstāvji.

Diskusijas sākums plkst.21.15 LTV 1.programmā, e-pasta adrese: kasnotiek@ltv.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!