Šīvakara diskusijas "Kas notiek Latvijā?" LTV1 kanālā tiešraidē temats ir šovasar gaidāmais seksuālo minoritāšu gājiens "Rīgas praids" un ar to saistītie politiskie, morālie, tiesiskie, teoloģiskie un citi aspekti, informēja raidījuma vadītājs Jānis Domburs.
Šīs nedēļas sākumā Latvijas Pirmā partija (LPP) izplatīja aicinājumu Rīgas domes vadībai nesaskaņot geju un lesbiešu parādes rīkošanu Rīgas centrā. Šim aicinājumam vakar atbalstu izteica arī integrācijas lietu ministre Kārina Pētersone. Šāda LPP pozīcija ir mērenāka nekā pērn, kad tika iebilsts pret gājienu vispār. Tomēr arī pret šo nostāju iebildumi ir gājiena rīkotājiem, kuri solījuši šajās dienās formulēt savu pozīciju un vēlmes attiecībā uz gājiena norisi. Ierobežojumu temats nesaraujami saistās gan ar sabiedriskās domas, gan tiesiskiem aspektiem, atceroties, ka pērn gājiena aizliegumu atcēla tiesas ceļā.

Līdzās tiesiskajiem ne mazāk aktuāli ir virkne citu aspektu. No vienas puses, jautājums ir par pašu šī jautājuma aktualizēšanas mērogu un laiku, ņemot vērā priekšvēlēšanu gada politizāciju. Tai pat laikā, ņemot vērā gan rezonansi pērnvasar, gan aizvadītā gadā sekojošo konfliktu Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas ietvaros, acīmredzot, neizbēgama ir šī temata sabiedriskā aktualitāte. Tikai jautājums, vai tā progresēs kompromisu vai polemikas virzienā. Un tas jau nav jautājums vien par gājienu vienu dienu gadā, bet informāciju, interpretāciju un uzskatu brīvību par šo tēmu. Kopš pērnvasaras skandalozajiem notikumiem šai sakarā un saistībā ar vēlāko Satversmes grozīšanu Latvija piesaukta arī starptautiskā mērogā homofobijas kontekstā, tāpēc "praida" temats ir ne tikai Latvijas iekšēja lieta.

Diskusijā piedalīsies: Rīgas domes deputāti Almers Ludviks (LPP) un Olafs Pulks (JL), integrācijas lietu ministre Kārina Pētersone (LC), Saeimas deputāti Leopolds Ozoliņš (ZZS) un Dzintars Ābiķis (TP), geju un lesbiešu organizāciju atbalsta organizāciju pārstāvji Imants Kozlovskis, Linda Freimane un Andrejs Strautiņš, Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas arhibīskapa vietnieks Pāvils Brūvers un LU Teoloģijas fakultātes dekāns Juris Cālītis.

Raidījuma sākums plkst. 21.20 LTV1 kanālā, e-pasts skatītāju jautājumiem kasnotiek@ltv.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!