Latviešu valoda ir vienīgā oficiālā valsts valoda, kas rūpīgi un sistemātiski ir jāattīra no nevēlamiem simboliem, aizguvumiem un anahroniskām ortogrāfijām, atzīmē īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Oskars Kastēns, informēja integrācijas lietu ministrijā.
"Ņemot vērā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra 3.septembra sezonas atklāšanas koncerta afišā nelikumīgo "ō" lietošanu vārdos - simfōnija, mažōra u.c., ko atklājis un sodījis Valsts valodas centrs, vēlos uzslavēt centra apzinību un modrību. Šāds simbols ne latviešu alfabētā, ne citos dokumentos nav norādīts kā latviešu valodas burts. Šāda rakstība ir nezāles no senās ortogrāfijas," norāda ministrs s. "Piemēram, mākslinieks Aivars Vilipsons bieži sabiedrībā savu uzvārdu lieto kā Vilipsōns, kas cittautiešiem sniedz nepareizu priekšstatu par uzvārdu rakstību," uzsver ministrs.

Pēc Latvijas Republikas proklamēšanas, 1919. gadā tika pieņemts lēmums par ortogrāfijas lietošanu valstī, kaut arī nepārtraukti tika diskutēts vai pieļaut mīkstā "ŗ" lietošanu. Šobrīd esošo pareizrakstību atspoguļo 1995. gadā izdotā "Latviešu valodas pareizrakstības un pareizrunas vārdnīca".

Publiskajā telpā nav pieļaujami patvaļīgi ortogrāfijas grozījumi, kas rada haosu un nekonsekvenci valodas lietotājiem, jo tādā veidā mēs piesārņojam savu valodu. Kastēns uzslavē Valsts valodas centra rīcību un mudina arī turpmāk bargi, nesaudzīgi un likumā noteiktajā kārtībā sodīt tos, kuri pārkāpj valsts valodas pareizrakstības nosacījumus. Ministrs arī vērš centra uzmanību uz citiem kliedzošiem pārkāpumiem ortogrāfijas jomā, piemēram, vairāku preses izdevumu visatļautību, kas gadiem ilgi savās slejās netraucēti lieto Endzelīna latviešu valodas rakstību, ieskaitot mīkstināto "ŗ" un "ch".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!