SIA "Hannu Digital" ceturtdien plkst.13 ir uzsācis digitālās televīzijas pārraidīšanu testa režīmā, izmantojot kompānijas "Kempmayer Media Latvia" (KML) savulaik iepirkto tehniku.
Digitālās televīzijas raidīšanai tiek izmantots tehniskais risinājums, kuru pirms četriem gadiem izstrādāja KML, bet tās raidīšanai tiek izmantotas KML savulaik iegādātās iekārtas, apgalvo uzņēmuma pārstāvji.

Kā ziņots, ārzonas kompānijas "Kempmayer Media Limited" ("Kempmayer") meitasuzņēmums KML šā gada maijā tika pārdots SIA "Hannu-pro", bet uzņēmuma nosaukums mainīts uz "Hannu Digital", kurai tagad pieder raidīšanai nepieciešamais risinājums un iekārtas.

"Hannu Digital" vadītājs ir uzņēmējs Gintars Kavacis, kurš uzsvēris, ka uzņēmumam mainīts nosaukums un darbinieki, tādēļ "KML ēra" ir beigusies un uzņēmumam vairs nav nekāda sakara ar skandalozo pagātni.

Kavacis sacīja, ka pie tehnikas uzstādīšanas uzņēmums ir strādājis visu vasaru un šodien reāli ir izdevies to iedarbināt. Plānots, ka komerciālā režīmā savus pakalpojumus "Hannu Digital" sāks piedāvāt jau no oktobra.

Viņš norādīja, ka "Hannu Digital" piedāvā savu tehnisko bāzi, bet par digitālās televīzijas saturu atbildīgas ir pašas televīzijas.

Kavacis piebilda, ka uzņēmuma plānos ir ieviest arī digitālās televīzijas pārraidīšanu uz mobilajiem telefoniem. Risinājums šim projektam esot gatavs, un šobrīd tiek meklēts pasūtītājs.

"Latvijas Valsts televīzijas un radio centra" (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Lauris Dripe apstiprināja, ka "Hannu Digital" aparatūra ir uzstādīta Zaķusalas tornī, taču LVRTC tajā tiešu dalību neņem. LVRTC ir piekritusi nodrošināt iespēju "Hannu Digital" veikt tehniskos testus par atbilstošu samaksu.

Dripe norādīja, ka līdz šim šāda veida aparatūra Zaķusalas tornī nav bijusi uzstādīta, kā arī nav informācijas par citiem šāda veida testiem.

Viņš piebilda, ka "Hannu Digital" plāni oktobrī projektu palaist komerciālā režīmā nav iespējami. Noslēgtais līgums paredz tikai testu veikšanu.

Digitālās televīzijas testa pārraidi apmaksā "Baltkom TV", un tās pārraidīšanai netiek izmantoti valsts līdzekļi.

"Baltkom TV" preses sekretārs Lauris Kļaviņš aģentūrai LETA sacīja, ka iecerētajā "TV Latvija" projektā tā arī neapvienojās visas raidorganizācijas, lai kopīgi realizētu digitālās televīzijas projektu, tāpēc iniciatīvu ir uzņēmusies "Baltkom TV".

"Baltkom TV" un "Hannu Digital" noslēgtā vienošanās paredz, ka testu sekmīgas pabeigšanas gadījumā "Baltkom TV" kļūst par tehnikas īpašnieku.

"Mēs jau sen esam izrādījuši gatavību un piedāvājuši kļūt par digitālās televīzijas ieviesēju, un arī šodien neatkāpjamies no solītā. Ja kāds cits pretendents vēlas pierādīt savas iespējas, nekas nekavē organizēt līdzīgus testus, tomēr "Baltkom" ir gatavs konkursa vai jebkurā citā kārtībā kandidēt uz digitālās apraides operatora vietu. Tehniski mēs tam esam gatavi, bet pārējie jautājumi ir jārisina tuvākajā laikā. Jebkādi mēģinājumi kavēt pāreju uz ciparu formātu, kas televīzijas apraidē ir neizbēgama, vienīgi sadārdzinās un sarežģīs projektu, no kā cietīs gan raidorganizācijas, gan skatītāji vietās, kur līdz šim nav bijuši pieejami alternatīvi televīzijas izplatīšanas tīkli," sacīja "Baltkom TV" valdes priekšsēdētājs Pēteris Šmidre.

Testa režīmā tiks raidīti Latvijas Televīzijas (LTV) 1. un 7.kanāli. Pārraides redzēs Rīgā, Rīgas apkārtnē un reģionā, kurš veido apli no Valmieras līdz Talsiem.

Kā ziņots, "Hannu-pro" reģistrēta 1997.gada 18.februārī. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 40 000 latu. 49% "Hannu-pro" kapitāldaļu pieder uzņēmuma valdes loceklei Dainai Julikai, 17% - Somijas iedzīvotājam Hannu Matiasam Leinonenam, 17% - Ingrīdai Ofkantei, 17% - Andrim Ozoliņam.

"Hannu-pro" 2005.gadā pārstāvēja franču elektronikas koncerna "GVG Thomson" vadību, kas Rīgā tikās ar Latvijas televīziju pārstāvjiem, lai prezentētu piedāvājumu interneta televīzijas, digitālās apraides televīzijas un augstas izšķirtspējas televīzijas (HDTV) tehnoloģijām un risinājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!