Somijas koncerns "Kesko" šogad kopumā Latvijā plāno atklāt trīs jaunus "Citymarket" veikalus. Pirmais "Citymarket" veikals Rīgā tika atklāts pagājušajā rudenī, bet otrā "Citymarket" veikala celtniecība Krasta ielā pašlaik norisinās sekmīgi un "Kesko" to plāno atklāt pavasarī.
Jau vēstīts, ka "Kesko" Latvijā piederošo uzņēmumu tirdzniecības apgrozījums pērn kopumā ir sasniedzis 38 miljonus eiro (21,3 miljonus latu), no kā pārtikas tirdzniecības kompānijas "Kesko Food Latvia", kura apsaimnieko "Citymarket" veikalu tirdzniecības centrā "Spice", apgrozījums bija četri miljoni eiro (2,2 miljoni latu).

"Kesko" apliecina, ka tās mērķis joprojām ir iekarot 25% Baltijas valstu pārtikas mazumtirdzniecības tirgus, kura vērtība tiek lēsta 4,2 miljardu eiro apjomā. Igaunijā šogad "Kesko" atvērs divus "Citymarket" veikalus. Tāpat Igaunijā uzņēmumam pieder trīs "SuperNetto" veikali, kurus arī pārveidos par "Citymarket", kā arī ap 30 "Saastumarket" veikali.

Decembrī Rīgā tika parakstīts līgums starp Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB) un "Kesko" par kredīta piešķiršanu "Kesko" tirdzniecības tīkla attīstīšanai Baltijas valstīs.

ERAB "Kesko" piešķīra ilgtermiņa kredītu 61,3 miljonu eiro apjomā, kā arī apņēmās veikt investīcijas 6,7 miljonu eiro apjomā "Kesko" meitas uzņēmumu kapitālā - nekustamā īpašuma kompānijās "Fiesta" Igaunijā un "Pleskodāle" Latvijā, iegādājoties 20 procentus to akciju kapitāla. Minētajās nekustamā īpašuma kompānijās 49,5% piederēs "Kesko", 20% - ERAB, bet 30,5% - citiem investoriem.

No piešķirtā aizdevuma 50 miljoni eiro ir ilgtermiņa aizdevums, no kura 25 miljonus veido ERAB kredīts, bet pārējie 25 miljoni eiro ir triju banku - "Nordea", "Sampo Bank" un "Pirmās bankas" - piešķirtais aizdevums. Vēl vairāk nekā 10 miljoni eiro ir paredzēti kā aizdevums "Kesko" darbībai.

Kopējās investīcijas nekustamā īpašuma jomā Latvijā un Igaunijā iecerētas 84 miljonu eiro apjomā, kuru vidū ir ERAB finansējums 68 miljonu eiro apjomā, bet pārējie 16 miljoni eiro ir "Kesko" paša līdzekļi. No minētajām investīcijām Latvijā paredzēti 53 miljoni eiro, bet pārējais - Igaunijā. No Latvijā paredzētajām investīcijām 70% tiks novirzīti mazumtirdzniecības veikalu tīkla izveidā, bet pārējie - lauksaimniecības veikalu izveidē.

Kopumā "Kesko" Latvijā pašlaik ir iecerējis atvērt 10 - 15 lielveikalus. 2003.gadā "Kesko Food" iecerējis atvērt vaikalus arī citās Latvijas lielākajās pilsētās, tajā skaitā Ventspilī, Liepājā, Daugavpilī un citur.

"Kesko" ir dibināts 1941.gadā, un šobrīd tā ir viena no ietekmīgākajām Somijas mazumtirdzniecības kompānijām, kurā ietilpst četras struktūrvienības "Kesko Food" - pārtikas tirdzniecība, "Rautakesko" - iekārtu un celtniecības materiālu tirdzniecība, "Keswell" - mājsaimniecības un specializēto preču tirdzniecība, un "Kesko Agro" - lauksaimniecības iekārtu tirdzniecība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!