Foto: AFI
Sociālantropologs un profesors Roberts Ķīlis piekritis kļūt par Zatlera reformu partijas (ZRP) izglītības un zinātnes ministra amata kandidātu, portālu "Delfi" informēja ZRP valdes loceklis Reinis Tukišs.

Ķīlis ar piedāvātajām izmaiņām Latvijas izglītības sistēmā iepazīstinās pirmdien īpašā preses konferencē.

Ķīlis saka, ka pēdējā laikā daudz diskutēts par izglītības sistēmas jautājumiem. "Mans secinājums ir tāds, ka sabiedrībā pastāv liels pieprasījums pēc nozīmīgām pārmaiņām izglītības sistēmā. Diemžēl tikpat liela šajos gados ir bijusi un turpinās inerce nerīkoties apņēmīgi," saka ZRP izglītības ministra kandidāts.

Viņaprāt, izglītības sistēmas iekšienē ir pietiekami daudz to, kas dažādu iemeslu dēļ vilcinās vai pat pretojas izmaiņām. Tas apstiprina bažas, ka, neskatoties uz pieaugošo atpalicību daudzos izglītības sistēmas rādītājos no ziemeļu kaimiņiem, kā arī biedējošām demogrāfiskām tendencēm, nekādas būtiskas izmaiņas var arī netikt veiktas.

"Ar savu darbību pirms un pēc vēlēšanām vēlos balstīt tos, kas sabiedrībā un sistēmā virza pārmaiņas un izšķiroši nosvērt svaru kausu par labu tām. Vēlos, lai politiskās partijas skaidri un konkrēti izskaidro vēlētājiem, kādas tieši izmaiņas tās veiks izglītības un zinātnes jomā, lai vēlētāji var izsvērti nobalsot," tā Ķīlis.

Ķīlis 1991. gadā ar izcilību beidzis Latvijas Universitātes Filozofijas fakultāti, 1999. gadā ieguvis filozofijas doktora grādu Kembridžas universitātes Sociālās antropoloģijas nodaļā. Kopš 1994. gada Ķīlis strādā par asociēto profesoru Rīgas Ekonomikas augstskolā, viņš ir viens no Latvijas Antropologu biedrības dibinātājbiedriem.

2008. gada 15. oktobrī Ķīlis tika iecelts par Stratēģiskās analīzes komisijas priekšsēdētāju un šo amatu pildījis līdz pat Valsts prezidenta Valda Zatlera pilnvaru beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!