Foto: AFI
Sociālantropologs Roberts Ķīlis norāda, ka politiķu vienīgais patiesais darbs ir veidot valsts attīstības vīzijas, taču tādu nav.

"Politiķu vienīgā īstā kompetence ir klāstīt redzējumus, politiķiem maksā par to, ka viņiem ir vīzija, bet tādas nav - kāda izskatīsies skolu sistēma vai veselības aprūpe.. Es to nesaku, pārmetot politiķiem, bet tāds ir viņu darbs, par to viņiem maksā, par to mēs maksājam valstij nodokļos. Tas ir jādara kā āmen baznīcā [..] Tas nav citiem jādara un jāgaida, kad citi to darīs," intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "100.pants" sacīja Ķīlis.

Ir nepieciešams redzējums par vienkāršām lietām - kā attīstīsies ciems, kā transporta sistēma. "Tas ir vienīgais, ko varam sākt darīt, vismaz desmit gadu perspektīvā," sacīja Ķīlis.

Viņš arī uzsvēra, ka politiķiem būtu jāmaina domāšana, jo krīzes laiki ir beigušies.

"Nogurst politiķi, nogurs cilvēki un saspringt jauniem lēmumiem nav viegli, jo bijuši divi slikti gadi. Ir jāpārslēdzās uz citu laiku - 2009. un 2010.gads ir beidzies, krīzes laiki ir beigušies, un tagad ir cita veida domāšana, uz kuru vajadzēja ātri pārslēgties, bet mums tas nav izdevies, mēs tikai uzsitam uz pleca, cik labi mums tas izdevies, esam citiem par paraugu," klāstīja Ķīlis.

Pēc antropologa domām, tāpat jāmaina domāšana par pilsoņiem, uztverot viņus kā grupu, ar kuru sadarboties, nevis no kuras savākt nodokļus.

"Pilsoņi valstī nav vērtība, bet retoriska kopa, kuru dažreiz uzrunā, nevis indivīdi vai grupas, ar kuriem sadarboties un savstarpēji palīdzēt. Tas idejiski nav pielecis, ka tā nav patērētāju grupa, kurai atsviest labumus un savākt nodokļus. Jādomā savādāk par pilsoni un uzņēmēju. Katrai grupai ir savādāka ideja un valsts ir kā starpnieks, bet tas vēl nav pielecis - valsts vienā pusē, indivīds otrā pusē, izveidojas tāda kā monolīta siena," sacīja Ķīlis.

Viņaprāt, šāda tendence var būt valstij nākotnē būt ļoti kaitīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!