Nacionālās bibliotēkas būvniecības projekts nodrošinās nelielu "amortizāciju" attīstības tempu kritumam būvniecības sfērā, pauž Kultūras ministrija, noraidot "Gaismas pils" negatīvu ietekmi uz inflācijas tempiem.
Ministrija norāda, ka Nacionālās bibliotēkas ietekme uz inflāciju būs minimāla vai pat nekāda. "Arī Latvijas Banka neiebilst pret Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanu. Salīdzinājumam – 2008. gadā bibliotēkas celtniecībai būs nepieciešami aptuveni 25 miljoni latu. Piemēram, būvniecības produkcija (apgrozījums) 2006. gadā Latvijā bija 1 miljards 124 miljoni latu. Tas nozīmē, ka pat uz 2006. gada būvniecības produkcijas apjoma fona bibliotēkas būvniecība "aizņem" mazāk nekā 2%," apgalvo ministrija

Ministrija arī atgādina, ka šogad nekustamo īpašumu tirgū un būvniecības sektorā saistībā ar hipotekārās kreditēšanas apjomu samazināšanos ir paredzams attīstības tempu kritums. Tāpēc ministrija prognozē, ka Nacionālā bibliotēka nodrošinās nelielu "amortizāciju", lai novērstu pārāk strauju attīstības tempu samazinājumu būvniecības nozarē.

Jau ziņots, ka Konkursā piedāvājumus iesnieguši divi pretendenti. Nacionālo būvkompāniju apvienība piedāvā darbus veikt par 139,5 miljoniem latu, bet apvienība PBLC, PB fasādes un SIA "Moduls Rīga" piedāvā šos darbus veikt par 189,45 miljoniem latu.

Savukārt kopā ar būvnieku paredzētajiem sadārdzinājumiem būvizmaksas būtu attiecīgi 227 un 250 miljoni latu. Kredīta gadījumā izmaksas pieaugtu līdz 488 un 555 miljoniem latu.

Ministrija iepriekš uzsvērusi, ka Konkursa pretendentu piedāvājumi ietver dažādas hipotētiskas kalkulācijas par būvdarbu iespējamo sadārdzinājumu, kas ir acīmredzami sakāpināts, jo būvnieki nevēlas uzņemties risku, kā arī finansējuma (jeb faktiski būvnieka ņemta hipotekārā kredīta) piesaistīšanas izmaksas 20 gadu ilgumā. Visas šīs teorētiskās kalkulācijas kopā veido pilnīgi neadekvātu izmaksu summu, tāpēc tās ir pilnīgi nepieņemamas un kategoriski noraidāmas jau patlaban.

Kultūras ministrija uzskata, ka no konkursa rezultātiem reāla nozīme ir tikai zemākajai piedāvātajai būvizmaksu cenai, proti, 139,5 miljoniem latu, kuri, kā uzsver aģentūras direktors būvinženieris Zigurds Magone, vēl ir jāpakļauj ekspertīzes izvērtējumam. Šī summa ir tuva tām budžeta ilgtermiņa saistībām, kas rezervētas "Gaismas pils" projektam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!