Kultūras ministrija (KM) esot atrisinājusi domstarpības ar valsts aģentūras "Tautas mākslas centrs" (TMC) vadītāju Annu Jansoni un, pēc KM sniegtās informācijas, viņa tomēr turpināšot darbu pie Dziesmu un deju svētku māksliniecisko jautājumu risināšanas.
KM portālu "Delfi" informēja, ka KM panākusi vienošanos, ka Jansone turpinās risināt nākamgad plānoto Dziesmu un deju svētku mākslinieciskos jautājumus, savukārt praktiskas dabas jautājumus risināšot jaunais TMC vadītājs.

KM tuvākajā laikā plānojot izsludināt konkursu uz šo amatu. Lēmums par jauna TMC vadītāja meklēšanu esot pieņemts, jo aģentūrai tuvākajā laikā būšot jārisina daudz "administratīvo jautājumu", turklāt arī Jansone esot paudusi vēlmi turpināt tikai māksliniecisko jautājumu koordinēšanu, informē KM.

Ar Jansoni portālam "Delfi" neizdevās sazināties, taču TMC pārstāvji informēja, ka viņa sīkāku informāciju medijiem sniegšot ceturtdien pēc tikšanās ar Demakovu.

KM trešdien izplatīja informāciju, kurā ļoti atzinīgi novērtē TMC līdzšinējo veikumu, norādot, ka "Dziesmu un deju svētku mākslinieciskās koncepcijas vēl nekad svētku vēsturē nav bijušas zināmas tik savlaicīgi kā patlaban."

"Esmu ārkārtīgi apmierināta ar svētku mākslinieciskās koncepcijas sagatavošanu, un šeit lieli nopelni ir gan Annai Jansonei, gan diriģentam Mārim Sirmajam," paudusi Demakova.

KM arī pauž izbrīnu par laikrakstā "Neatkarīgā" trešdien publicēto informāciju, kurā informēts par Jansones iesniegto atlūgumu, saucot to par tendenciozu.

" Vienīgie problemātiskie jautājumi Dziesmu un deju svētku kontekstā patlaban ir saistīti ar Rīgas domei piederošo Mežaparka estrādi un Izglītības un zinātnes ministrijai piederošo " Daugavas" stadionu. KM neiet vieglāko ceļu un nevēlas novelt atbildību par svētku norises vietām uz to īpašniekiem, jo Dziesmu un deju svētki ir mūsu kopējā lieta un šobrīd mēs strādājam pie tā, lai TMC sagatavotās brīnišķīgās svētku koncepcijas tiktu īstenotas paredzētajā vietā un laikā, " informē ministrija.

Laikraksts "Neatkarīgā" trešdien vēsta, ka Jansone jau februāra sākumā vēlējusies atstāt šo amatu, jo TMC ilgstoši trūcis dialogs ar KM. Taču otrdien "punktu pielicis kultūras ministres Helēnas Demakovas (Tautas partija) zvans" no Berlīnes, kur viņa bijusi komandējumā.

Laikraksts vēsta, ka trešdien uz KM izsaukti vairāki TMC darbinieki, lai sniegtu paskaidrojumus saistībā ar masu mediju informēšanu par gaidāmo svētku programmu.

Ar gauso KM darbu neesot apmierināti vairāki kultūras nozares darbinieki. "Lietišķās lietas ir labi sakārtotas, taču organizatoriskajās jāstrādā daudz, daudz rūpīgāk. Varbūt ir pienācis laiks atlikt malā politiskos šķēpus un vienoties kopīgā lietā, " laikrakstam sacījis Dziesmu un deju svētku mākslinieciskās padomes priekšsēdētājs Juris Karlsons.

Sarūgtinājumu par to, ka nav zināma nākamgad gaidāmo svētku norises vieta, pauda arī svētku virsvadītāji.

"Nav skaidrības, kur notiks svētki. Vai tā būs Mežaparaka lielā estrāde, "Daugavas" stadions vai līdz galam neuzbūvētā izstāžu zāle zem Rātslaukuma…KM jāstrādā pie [svētku] galvenā mākslinieka piesaistes. Nav koncepcijas par kopējo skatījumu uz svētku noformējumu, " laikrakstam paudis virsdiriģents Romāns Vanags.

Viņš skaidroja, ka pasākuma organizatori nevar pieaicināt Dziesmu un deju svētku mākslinieku, kā arī režisoru, kamēr nav zināms, kur notiks pasākumi.

KM darbu laikrakstam kritizē arī deju svētku virsvadītāja Ingrīda Saulīte. Viņa norāda uz ministrijas ilgstošo neizdarību, jo kopš 2005.gada novembra, kad nodibināja Dziesmu svētku padomi, līdz šim notikusi tikai viena sēde. "Vai tiešām dejotāji un dziedātāji nav vajadzīgi? Vai tiešām nav cilvēku, kas var sakārtot vienīgo stadionu Latvijā?" pauda Saulīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!