Foto: DELFI
Lai gan no 13. maija, ievērojot tā sauktā sanitāro protokolu prasības, atļauta publisku kultūras pasākumu norise, Kultūras ministrijas (KM) un KM iestāžu veiktā prognoze un aprēķini liecina, ka ministrijas iestāžu apmeklējums nesasniegs gada sākumā plānoto.

Kā informēja KM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, piemēram, muzeji, bibliotēkas un arhīvs pašu ieņēmumus patlaban plāno tikai 20% apmērā no gada sākotnējā plāna.

Savukārt valsts teātru un koncertorganizāciju prognoze šobrīd ir nedaudz optimistiskāka - šī gada plānu izdosies sasniegt 40% apmērā no gada sākotnējā plāna. Salīdzinoši augsto procentu ietekmē šī gada pirmā ceturkšņa labi rādītāji, kad gada plāns tika izpildīts par 31%, skaidroja Kokale.

KM pārstāve norādīja, ka attiecībā uz privātā sektora kultūras pasākumu organizatoru, proti, privātais sektors, pašvaldības un nevalstiskās organizācijas, darbību kopš 13. maija ministrijas rīcībā šobrīd vēl precīzu aplēšu nav. Tomēr ministrijā sliecas piekrist nozares pārstāvju publiski paustajam viedoklim, ka noteiktie ierobežojumi publisku pasākumu norisei neļauj veikt ekonomiski pamatotu darbību, tas ir, ieņēmumi no publisku kultūras pasākumu organizēšanas vairumā gadījumu nespēj segt to izmaksas.

Jau rakstīts, ka Latvijas valdība ārkārtējo situāciju valstī pagarināja līdz 9. jūnijam, vienlaikus lemjot par sociālās distancēšanās pasākumu mīkstināšanu, tostarp atļaujot pulcēšanos gan iekštelpās, gan ārā organizētos, publiskos pasākumos līdz 25 cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!