Foto: LETA
Kultūras ministrija (KM) jau paspējusi reaģēt uz Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvuzrauga "Hill International" aicinājumu tikties, lai pārrunātu "Gaismas pils" būvdarbu norisi, kas būvuzraugam radījusi pat nopietnas bažas par būvuzņēmēja – Nacionālās būvkompāniju apvienības (NBA) – finansiālo stabilitāti, jo trešdien ministrijā jau notika visu pušu sapulce, turklāt jau iepriekš izstrādāts un uzraudzības padomē apstiprināts darāmo darbu plāns, portālam "Delfi" pastāstīja ministres Žanetas Jaunzemes - Grendes (VL-TB/LNNK) padomniece Elīna Bīviņa.

Bīviņa uzsvēra, ka ar LNB saistītus jautājumus, tai skaitā jaunās ēkas nodošanu, bibliotēkas pārcelšanās plānošanu un satura koncepcijas izstrādi, kultūras ministre ir izvirzījusi par vienu no šī gada prioritātēm.

"Apzinoties, ka ir atlicis pēdējais gads bibliotēkas jaunās ēkas būvdarbiem, pēc ministres iniciatīvas pērnā gada nogalē tika sagatavots detalizēts rīcības plāns darbiem, kas katrai no projektā iesaistītajām pusēm, tai skaitā KM, būvuzraugam un galvenajam būvuzņēmējam, ir jāveic, lai LNB būvniecība tiktu pabeigta likumā noteiktajā termiņā – 2012.gada novembrī," stāsta Bīviņa.

"Rīcības plāns bibliotēkas būvdarbiem 2011.gada 20.decembrī tika apstiprināts LNB projekta uzraudzības padomē, ko vada finanšu ministrs. Savukārt es esmu apņēmusies aktīvi un pastāvīgi sekot līdz plāna izpildei, jo atkāpes no tā nav pieļaujamas," norāda Jaunzeme - Grende.

Trešdien KM notika ministres ierosinātā sanāksme, kurā piedalījās visas projektā iesaistītās puses – gan ministrijas pārstāvji, gan būvuzraugs "Hill International" un galvenais būvuzņēmējs NBA, gan projekta sabiedriskais uzraugs – sabiedrība par atklātību "Delna", stāsta Bīviņa.

Sanāksmē tika apspriesti arī LNB būvuzrauga norādītie riski saistībā ar būvdarbu tempu un citiem jautājumiem. No galvenā būvuzņēmēja tika saņemts apliecinājums par spēju veikt būvdarbus noteiktajos termiņos un kvalitātē, savukārt būvuzraugs "Hill International" apņēmies kopā ar būvniekiem sagatavot risinājumus problēmu novēršanai. "Projekta īstenotāji vienojās par kopīgu mērķi precīzi ievērot LNB projekta uzraudzības padomē apstiprināto darbu plānu," apgalvo Bīviņa.

Viņa arī atklāja, ka no savas puses KM iepriekš iekavējās ar infrastruktūras izbūves iepirkumu, taču šonedēļ konkurss tiek izsludināts. Bīviņa atzina, ka pirmais tenderis bija jāsludina jau pērn pavasarī, taču "dažādu objektīvu vai subjektīvu iemeslu dēļ" tas nenotika.

Sanāksmē KM tika apspriesta arī publiskā polemika par būvdarbu cenu indeksāciju. Jaunzeme – Grende norāda: "Galvenais būvuzņēmējs sanāksmē apliecināja, ka tas turpinās izpildīt līguma nosacījumus par būvdarbu cenu indeksāciju, saskaņā ar kuriem apmaksa par bibliotēkas būvdarbiem tiek veikta atbilstoši faktiskajām cenām tirgū. KM nav plānojusi atkāpes no šī līguma punkta."

Vienlaikus LNB projekts pēc NBA domām ir uzrādījis problēmu būvniecības nozarē – proti to, cik precīzi ir Centrālās statistikas pārvaldes dati atspoguļo situāciju būvniecības tirgū. Ņemot vērā, ka šī joma ir Ekonomikas ministrijas (EM) pārziņā, KM ir šo jautājumu nosūtījusi EM izvērtēšanai tās kompetences ietvaros, skaidro Bīviņa.

Arī NBA preses pārstāve Marta Krivade portālam "Delfi" uzsvēra, ka būvnieki nemaz neesot vēlējušies izslēgt indeksācijas principu no līguma, bet gan izlabot kļūdu statistikas datu aprēķinā.

Krivade arī norādīja, ka, atsaucoties uz "Hill International" vēstuli, NBA aicina pārtraukt "tendencozas spekulācijas par LNB jaunās ēkas būvdarbu procesu un NBA finansiālo stāvokli".

"Tā kā "Hill International" gan projektē, gan uzrauga LNB jaunās ēkas būvi, kā arī līdz šim pasūtītājs KM, būvuzraugs "Hill International", nozares profesionāļi un uzraugošās institūcijas ir atzinīgi izteikušies par projekta būvdarbu realizāciju, NBA izsaka cerību, ka LNB jaunā ēka nav kļuvusi par KM iekšējo strīdu ķīlnieku, kas sākušies ar ministrijas vadības maiņu," uzsver NBA pārstāve.

Būvnieki apgalvo, ka "Hill International" vēstulē esot ietverti "klaji tendenciozi un nepatiesi minējumi par būvdarbu progresu un to turpmāko gaitu, ar mērķi novērst uzmanību no savas neizdarības", tāpēc piektdien aicina medijus klātienē LNB būvlaukumā pārliecināties par faktisko darbu progresu.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija gan liecina, ka līdzīgas, taču ne tik dramatiskas vēstules ministrijai būvuzraugs sūtījis arī iepriekš, tomēr reakcija uz tām līdz šim neesot sekojusi.

Pēc ministres iniciatīvas sanāksmes ar visu LNB projektā iesaistīto partneru dalību, kurās detalizēti sekot līdz apstiprinātajam rīcības plānam, turpmāk notiks reizi mēnesī, pastāstīja Bīviņa, savukārt tikšanās bez ministres dalības – pat katru nedēļu.

Jau ziņots, ka pagājušā gada nogalē LNB būvuzrauga "Hill International" izsūtītajā vēstulē Kultūras ministrijai ar tematu "Vispārīgi komentāri par darbiem būvlaukumā" būvuzraugs klāsta, ka vēlas uzsvērt ministrijai galvenās problēmas, jo "mums arvien lielākas bažas rada būvlaukuma darbu vadība un virzība".

"Šie skaidrojumi par progresu nepieciešami tādēļ, ka līdz darbu principiālajai pabeigšanai ir palikuši tikai 10,5 mēneši, un tad vēl seši mēneši līdz galīgajai pabeigšanai. Pēc tam var būt vajadzīgs vēl kāds laiks, lai sakārtotu atlikušo dokumentāciju," skaidro būvuzraugs, norādot, ka šī mērķa sasniegšanai būšot vajadzīgs būtisks ieguldījums no visām projektā iesaistītajām pusēm.

Būvuzraugs sūdzas, piemēram, par kalendāro grafiku, par darbu koordināciju būvlaukumā, kā arī pauž viedokli, ka "būvuzņēmējs ir vairāk ieinteresēts ievest būvlaukumā materiālus nekā tos faktiski iebūvēt".

Būvuzraugs piemin arī problēmas ar NBA vadību. ""Mēs esam ievērojuši, ka NBA dalībnieku starpā pieaug nesaskaņas, un dažās nesenajās sapulcēs tas ir kļuvis acīmredzams. [..] Šī attieksme vājina galveno būvlaukumu vadītāju faktisko spēju līdz galam un laicīgi pabeigt bibliotēkas celtniecību," brīdina "Hill International".

Būvuzraugs arī piebilst, ka "būvuzņēmēja kopējā attieksme šķiet vairāk vērsta uz naudu nekā uz projekta pabeigšanu un būvlaukuma atstāšanu". Tāpēc "Hill International" aicināja KM uz tikšanos, lai pārrunātu problēmas, "kas jārisina, pirms tās ir samilzušas līdz nekontrolējamiem apmēriem".

Latvijas Nacionālo bibliotēku būvē "Nacionālā Būvkompāniju apvienība", ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA "Re&Re", AS "RBSSKALS" un SIA "Skonto Būve". Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008. gada 15. maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu.
Pērn maijā LNB topošā ēka svinēja spāru svētkus. LNB ēkas augstums ir 67,074 metri.

Ja viss notiks kā plānots, bibliotēka durvis vērs 2013. gada 1. septembrī. "Gaismas pils" radīšana būs ilgusi aptuveni 22 gadus - projekts tika aizsākts jau 1989. gadā. Projekta "Gaismas pils" mājas lapā pirmais ieraksts ir datēts 2005. gada 3. janvārī, kad Kultūras ministrija iesniedza valdībā grozījumus likumā par nekustamo īpašumu atsavināšanu valsts vai sabiedriskajām vajadzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!