Foto: AFI
Izvērtējot veselības ministra pienākumu izpildītājas Lindas Mūrnieces (JL) vēstuli par Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) rīkoto "ātrās palīdzības" auto pakalpojumu konkursu, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aicina, rīkojot jaunu konkursu, novēršot Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) konstatētos pārkāpumus, portālu "Delfi" informēja biroja pārstāvis Andris Vitenburgs.

KNAB savā atzinumā norāda, ka pieaug korupcijas risks, ja, piemēram, konkursa dalībniekiem izvirza nepamatotus ierobežojumus un līgumu slēdz uz ilgu laiku.

Konkursa nolikumā izvirzītās prasības, kas nosaka, ka piegādātāja rīcībā jābūt vismaz 65 operatīvajiem transportlīdzekļiem, KNAB vērtē kā pretendentu loku ierobežojošas. Birojs norāda, ka NMPD nav sniedzis apliecinājumu, ka ir notikusi tirgus izpēte, lai pārliecinātos, ka patiešām netiek nepamatoti ierobežots pretendentu loks.

KNAB arī norāda, ka, izveidojot iepirkuma komisiju, pasūtītājam jānodrošina, lai šī komisija būtu kompetenta tā iepirkuma jomā, par kuru slēdz līgumu.

Tāpat KNAB norāda, ka pasūtītāja pienākums ir savlaicīgi plānot nepieciešamo iepirkumu, pirms tam veicot tirgus izpēti, lai, nosakot prasības pretendentiem par iepirkuma priekšmetu, apjomu un citas pamatotas un objektīvas prasības, neradītu nepamatotus ierobežojumus brīvai konkurencei. Ņemot vērā, ka līgumu paredzēts slēgt uz ilgāku laiku, pastāv risks, ka faktiski uz daudziem gadiem var tikt ierobežota konkurence attiecīgā pakalpojuma sniegšanā, kā arī iespēja valsts līdzekļu neefektīvai izmantošanai, norāda KNAB.

Lai novērstu iespējamos korupcijas riskus, plānojot atkārtotu atklāto konkursu, izstrādājot iepirkuma dokumentāciju un tajā iekļaujot kvalifikācijas un tehniskās prasības pretendentiem, KNAB lūdz izvērtēt un novērst visas IUB konstatētās neatbilstības likuma prasībām.

Birojs arī uzsver, ka Publisko iepirkumu likumā ir noteikta kārtība un mehānismi, kā pasūtītājs novērtē un pārbauda piegādātāja tehniskās un profesionālās spējas, tajā skaitā veicot pārbaudi par pakalpojumu sniedzēja tehniskajām iespējām iepirkuma norises laikā.

Atzinumu Veselības ministrijai KNAB iesniedzis 29.aprīlī.

Jau vēstīts, ka Veselības ministrija tomēr noslēgusi 21 miljonu latu vērto līgumu par "ātrās palīdzības" automašīnu īri uz pieciem gadiem ar konkursa uzvarētāju un līdzšinējo šī pakalpojuma nodrošinātāju uzņēmumu "Rīgas sanitārā transporta autobāze" (RSTA), jo citus risinājumus līdz 1.maijam, kad beidzas iepriekšējais līgums, nav izdevies atrast, bet kompromisam uzņēmējs nav piekritis. Mūrniece tomēr sola sludināt jaunu konkursu vai valstij pašai iegādāties vajadzīgās automašīnas.

Iepirkumu uzraudzības birojs iepriekš secināja, ka NMPD rīkotajā "ātrās palīdzības" transporta iepirkuma konkursā varēja uzvarēt tikai viens pretendents - uzvaru guvusī "Rīgas sanitārā transporta autobāze". Tāpēc Mūrniece gribēja vienoties ar uzņēmumu par līguma noslēgsanu līdz gada beigām, pa to laiku sarīkojot jaunu konkursu. Tomēr uzņēmums šādam piedāvājumam nepiekrita.

Raidījums "Nekā Personīga" februārī ziņoja, ka vairāk kā 20 miljonus latu vērtā NMPD konkursa prasībām par sanitārā autotransporta pakalpojumiem Rīgā atbilst tikai viens pretendents – "Rīgas sanitārā transporta autobāze", kas jau pašlaik sniedz šos pakalpojumus. Tas ir privāts uzņēmums, kas pieder Adigjozalam Mamedovam. Uzņēmums jau patlaban nodrošina transportu ātrās palīdzības mediķiem Rīgā ar dažāda vecuma "Mercedes" un "Volkswagen" markas automašīnām.

Premjers iepriekš lūdza Veselības ministrijai skaidrot konkursā noslēgtās līguma cenas (31,6 miljoni latu) novirzes iemeslus no prognozētās līgumcenas – 21,6 miljoniem latu. VM gan pauda, ka iepirkums veikts likumīgi un ir pat izdevīgs valstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!