Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) piektdien ir ierosinājis krimināllietu par 20 000 eiro kukuļdošanu Jūrmalas domes priekšsēdētāja vēlēšanās un saistībā ar šo noziegumu aizturējis divas personas, informēja KNAB starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

Kā ziņots, Jūrmalas domes ārkārtas sēdē par pašvaldības priekšsēdētāju tika ievēlēta partijas "Jaunais laiks" pārstāve Inese Aizstrauta, kura ieguva astoņu deputātu balsis. Par bijušo Jūrmalas domes priekšsēdētāju Juri Hlevicki (LPP), kuru šodien mēra amatam izvirzīja apvienība "Dzimtene", nobalsoja septiņi deputāti.

Pēc KNAB ziņām, kukulis 20 000 eiro apmērā tika dots Jūrmalas pilsētas domes deputātam, mēģinot panākt kukuļdevējiem vēlamo rezultātu Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētāja vēlēšanās.

Pēc Kurpnieces sniegtajām ziņām, KNAB rīcībā esot pietiekami fakti, kas norāda uz Krimināllikuma 323.panta 2.daļā paredzētajām noziedzīga nodarījuma pazīmēm. Šis pants paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no 5 līdz 12 gadiem par kukuļdošanu, ja tā izdarīta atkārtoti, to veikusi valsts amatpersona, vai arī tā pastrādāta personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe sarunā ar aģentūru LETA kategoriski atteicās sniegt sīkākas ziņas par aizturētajiem, neatklājot, vai viņi ir deputāti, vai arī citas personas.

Tāpat Strīķe izmeklēšanas interesēs nevēlējās atklāt, par labu kādam politiskajam spēkam noticis kukuļdošanas mēģinājums, vien uzsvēra, ka noziegums nav ietekmējis domes priekšsēdētāja vēlēšanu rezultātus.

Aizstrauta aģentūrai LETA sacīja, ka par šādu kukuļdošanas gadījumu oficiāli nav tikusi informēta, bet gan dzirdējusi "baumu līmenī". Viņai esot aizdomas par "kādu politisku spēku, kurš vēlēšanās palika opozīcijā".

Domes priekšsēdētāja sacīja, ka, viņasprāt, nebūtu korekti nosaukt konkrētas personas, kas radījušas viņas aizdomas. Jaunievēlētā Jūrmalas domes vadītāja sacīja, ka viņas rīcībā nav nekādu ziņu, vai KNAB aizturētās personas varētu būt domes deputāti.

Lai gūtu oficiālu apstiprinājumu informācijai par krimināllietas ierosināšanu, Aizstrauta solīja sazināties ar KNAB.

Savukārt vairākuma atbalstu neguvušais Jūrmalas mēra amata kandidāts Hlevickis teica, ka par iespējamo kukuļa došanas mēģinājumu viņš neko neesot dzirdējis pat baumu līmenī.

Šodien par Jūrmalas pašvaldības priekšsēdētāja pirmo vietnieku tika ievēlēts apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pārstāvis Aigars Tampe, savukārt par viņa vietnieku - Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas deputāts Dainis Urbanovičs.

Arī abi jaunievēlētie domes priekšsēdētājs vietnieki sarunā ar aģentūru LETA uzsvēra, ka neko nav dzirdējuši par šādu kukuļdošanas mēģinājumu, katrā ziņā viņiem par balsojumu nauda neesot piedāvāta.

Urbanovičs kategoriski noraidīja iespēju, ka negodīgā ceļā mēra amatu varētu būt ieguvusi Aizstrauta.

Cits koalīcijas partneris, partijas "Mūsu zeme" pārstāvis Ilmārs Ančāns arī uzsvēra, ka neko nav dzirdējis par minēto noziegumu un šāda veida sarunas ar viņu neesot notikušas.

Savukārt cits koalīcijas partneris - partijas "Jūrmala - mūsu mājas" līderis Raimonds Munkevics, kurš arī aģentūrai LETA uzsvēra, ka par šādu nodarījumu neko nezina, sarunas gaitā tomēr pieļāva, ka, "acīmredzot, tas varētu būt kāds no opozīcijas".

Opozīcijā esošās apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) pārstāve Žanna Kupčika aģentūrai LETA sacīja, ka par šādu nodarījumu neko nezina un viņai nav nekādu aizdomu, kas varētu būt vainīgās personas.

Tautas partijas (TP) pārstāvis Agris Kalnciems aģentūrai LETA sacīja, ka par kukuļdošanas gadījumu neko nezina. "Gāja raibi līdz pat vēlēšanām," sacīja Kalnciems, norādot, ka dažādas baumas "klīda visu laiku". Kalnciems sacīja, ka arī viņam nav nekādu aizdomu, kas varētu būt šādu nodarījumu veicis.

Tautas saskaņas partijas (TSP) pārstāvis Māris Mežapuķe sacīja, ka viņam par iespējamo kukuļdošanu "ir pirmā dzirdēšana". Līdzīgu viedokli pauda arī partijas "Jaunais centrs" pārstāvis Igors Dreija.

Ar opozīcijā esošās partijas "Dzimtene" pārstāvi Jāni Kuzinu aģentūrai LETA neizdevās sazināties.

Jūrmalas domē pēc vēlēšanām ir pārstāvēti 11 partiju saraksti, no kuriem lielākā daļa tajā ieguvusi tikai vienu vietu. Vislielāko atbalstu pašvaldības vēlēšanās Jūrmalā guva JL - trīs vietas, kā arī "tēvzemieši" un politisko organizāciju apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" - katra divas vietas.

Vienu vietu ieguva Latvijas Pirmā partija, Tautas partija, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija, "Jūrmala - mūsu mājas", "Mūsu zeme", "Jaunais centrs", "Dzimtene" un Tautas saskaņas partija.

Šajās pašvaldību vēlēšanās 15 deputātu vietām domē tika izvirzīts 21 partijas saraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!