Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Izmeklēšanas nodaļas vadītājs Ilmārs Bode atbrīvots no darba, otrdien Latvijas Televīzijas ziņu raidījumam "Panorāma" sacīja KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs.
Bode iepazīstināts ar rīkojumu par atlaišanu un jau nodevis savas lietas, sacīja Loskutovs.

Kā Bodes atlaišanas iemeslu KNAB priekšnieks minēja to, ka Satversmes aizsardzības birojs Bodem liedzis pieeju valsts noslēpumiem, tādēļ viņa palikšana amatā vairs neatbilstot likumam.

Jau ziņots, ka Bodi tur aizdomās par klasificētas informācijas un valsts noslēpumu saturošu ziņu izpaušanu saistībā ar Vidzemes priekšpilsētas tiesnešu Irēnas Poļikarpovas un Beatrises Tāleres kukuļošanas lietu, tādēļ par viņa darbībām sākts kriminālprocess.

Ģenerālprokuratūras Īpaši pilnvarotu prokuroru nodaļā pagājušā gada 27.decembrī sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 94.panta un 318.panta 1.daļas par Bodes iespējamu ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu 2006.gada septembrī.

Viņš, iespējams, apzināti izpaudis operatīvi iegūtu klasificētu informāciju un valsts noslēpumu saturošas ziņas par sāktiem operatīvās darbības pasākumiem, informēja prokuratūras Preses centrā.

Informācija izpausta personai, attiecībā uz kuru veikti operatīvie pasākumi, līdz ar to nodarīts ievērojams kaitējums valsts pārvaldības un tiesiskās kārtības nostiprināšanas interesēm, uzskata prokuratūra.

Izmeklēšana kriminālprocesā notiek Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajā prokuratūrā.

Šā gada 22.janvārī Bode atzīts par aizdomās turēto un viņam piemērots drošības līdzeklis - aizliegums deviņus mēnešus pildīt KNAB Izmeklēšanas nodaļas priekšnieka amata pienākumus.

KNAB izmeklētājs masu medijiem izplatījis paziņojumu, kurā pauda izbrīnu par prokuratūras rīcību, jo nekādus valsts noslēpumus viņš neesot izpaudis.

"Man kopš [KNAB priekšnieka Alekseja] Loskutova nelikumīgās rīcības par manis atstādināšanu un atbrīvošanu no darba 2005.gadā nemaz nav pieejama operatīvā informācija, un es nemaz nevarēju izpaust kādu valsts noslēpumu," uzsvēra Bode. Vienlaikus KNAB izmeklētājs norādīja: ja viņš būtu pienācīgi informējis abas tiesneses par videonovērošanu, viņu aizturēšana un attiecīgs kriminālprocess nebūtu iespējams.

Bode tolaik pauda viedokli, ka "vienīgais mērķis ir manis kārtējā atstādināšana no KNAB Izmeklēšanas daļas vadītāja amata, izmantojot dažādus izdomājumus". KNAB vadītāja rīkojumā par Bodes atstādināšanu esot norādīts, ka "neatstādināšana no darba birojā var nodarīt kaitējumu valsts drošībai, ekonomiskajām vai politiskajām interesēm".

Izmeklētājs pauda viedokli, ka notiek kārtējā vēršanās pret viņu, lai ietekmētu konkrētu krimināllietu virzību. Par dažām no šīm lietām esot pastiprināta sabiedrības interese.

Bode sarunā ar sev pazīstamu advokātu ieminējies, ka tiesnešu kabinetos uzstādītas videokameras, rakstīja laikraksts "Čas". Advokāts savukārt šo ziņu izplatījis tālāk, bet tiesu pārstāvji šādu informāciju uzskatījuši par patiesībai neatbilstošu.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnešu Poļikarpovas un Tāleres darba kabinetos korupcijas apkarotāji bija uzstādījuši slēptas videokameras, kas fiksējušas iespējamos kukuļņemšanas gadījumus.

Kameras uzstādītas ar Augstākās tiesas (AT) atļauju. Tiesnešu kabineti filmēti aptuveni mēnesi. Līdztekus noklausītas viņu telefonsarunas. Tas darīts arī ar AT atļauju.

Jau ziņots, ka KNAB abas tiesneses aizdomās par kukuļņemšanu aizturēja pērn 10.oktobrī. Lietas materiāli jau nodoti Ģenerālprokuratūrai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!