Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) pārkāpis savas pilnvaras, uzdodot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājam Aleksejam Loskutovam atjaunot biroja Izziņas nodaļas vadītāja amatā atstādināto Ilmāru Bodi.
KNAB Sabiedrisko attiecību un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece aģentūru LETA informēja, ka 24.martā birojs saņēmis Loskutovam adresētu vēstuli no Kalvīša, kurā ietverts rīkojums atjaunot Bodi amatā.

KNAB uzskata šādu rīkojumu par prettiesisku un lūdzis Ģenerālprokuratūru izvērtēt Ministru prezidenta rīcības atbilstību likumam, norādīja Kurpniece.

Biroja pārstāve uzsvēra, ka KNAB ir premjera pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde un atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likumam pārraudzība nozīmē augstākas iestādes vai amatpersonas tiesības pārbaudīt zemākas iestādes vai amatpersonas lēmuma tiesiskumu un atcelt prettiesisku lēmumu, kā arī prettiesiskas bezdarbības gadījumā dot rīkojumu pieņemt lēmumu.

KNAB secina, ka Kalvītis nav tiesīgs dot tiešu rīkojumu KNAB priekšniekam atcelt rīkojumu par Bodes atstādināšanu no amata pienākumu pildīšanas un uzdot KNAB priekšniekam viņu atjaunot amatā.

"Tādējādi būtiski pārkāptas Ministru prezidentam ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu piešķirtās pilnvaras īstenot pārraudzību, jo tiešu rīkojumu izdošana saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu būtu pieļaujama, ja KNAB atrastos Ministru kabineta pakļautībā," norādīja Kurpniece.

KNAB priekšnieka rīkojums par Bodes atstādināšanu no amata pienākumu pildīšanas izdots, pamatojoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumu un Darba likumu un 2005.gada 1.martā noformēto aktu par Bodes uzvedību darba vietā.

Lai vispusīgi un objektīvi izvērtētu Bodes rīcību, ievērojot Narkoloģijas valsts aģentūras medicīniskās pārbaudes protokolā norādīto par viņa atrašanos psihotropo vielu ietekmē, izveidota dienesta izmeklēšanas komisija, sacīja Kurpniece.

KNAB arī piebilst, ka Kalvīša dokumentā nav ietverts motivēts lēmums par rīkojuma atcelšanu, kā arī nav ietverts KNAB priekšnieka rīkojuma tiesiskuma un lietderības izvērtējums. Ministru prezidents nav arī iepazinies ar biroja izmeklēšanas komisijas rīcībā esošo informāciju un materiāliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!