Foto: F64

Ilga tiesvedība ar partijām par pretlikumīgi saņemtu līdzekļu ieskaitīšanu valsts budžetā, kā arī partiju likvidēšanās nav ļāvusi sasniegt Partiju finansēšanas likuma mērķi – panākt likumīgu politisko organizāciju finansiālo darbību un pēc iespējas novērst prettiesiskas situācijas, portālam "Delfi" atzina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) runasvīrs Andris Vitenburgs.

Tiesvedība ar dažādiem politiskiem spēkiem saistībā ar nelikumīgi iegūtu līdzekļu saņemšanu ilgst vairākus gadus, un ir gadījumi, kad kāds politisks spēks šajā laikā tiek likvidēts. Piemērs tam ir politiskā organizācija LPP/LC, kurai valsts budžetā būtu jāatmaksā pusmiljons latu par nelikumīgu līdzekļu pieņemšanu.

"Tiesvedības ilgst vairākus gadus un partiju likvidēšanās nav ļāvusi sasniegt likuma mērķi – partiju finansiālās darbības likumību un atbilstību parlamentārās demokrātijas sistēmai – un pēc iespējas novērst prettiesisko situāciju un atrisināt to taisnīgi," atzina KNAB pārstāvis. Lai gan šī problēma ir apzināta jau 2006.gadā, joprojām vēl nav guvusi ievērību KNAB iniciatīva lielu saistību gadījumā noteikt ierobežojumus likvidējamo partiju amatpersonām dibināt jaunas politiskas organizācijas, klāstīja KNAB pārstāvis.

Vitenburgs teica, ka KNAB jau šīs tiesvedības laikā bija iesniedzis kreditora prasījumu LPP/LC likvidatoram. Ņemot vērā, ka 2012.gada sākumā vēl turpinājās tiesvedība un KNAB lēmums par pretlikumīgo finanšu līdzekļu atmaksu nebija stājies likumīgā spēkā, kreditora prasījums netika pieņemts. KNAB ir apstrīdējis tiesā šo partijas likvidatora rīcību, pavēstīja Vitenburgs.

KNAB gan arī pauž gandarījumu, ka neviens no lēmumiem par pretlikumīgo finanšu līdzekļu atmaksu saistībā ar 2006.gada Saeimas vēlēšanu kampaņu finansēšanu nav atzīts par prettiesisku. Turklāt spēkā ir stājušies visi attiecībā uz sešām partijām pieņemtie KNAB lēmumi par kopumā 1 584 452 latu ieskaitīšanu valsts budžetā.

Portālam "Delfi" ar LPP/LC likvidatori Lāsmu Menteli piektdien neizdevās sazināties, lai noskaidrotu viedokli par to, ka Augstākās tiesas Senāts noraidījis likvidētās partijas LPP/LC kasācijas pieteikumu pret KNAB, līdz ar ko partijai par nelikumīgu līdzekļu izlietošanu Valsts kasē būtu jāatmaksā vairāk nekā pusmiljons latu. Tā kā partija ir likvidēta un nav neviena tās saistību pārņēmēja, nav zināms, kam šo naudu varētu prasīt atmaksāt valsts budžetā.

KNAB 2008.gadā secināja, ka partija LPP/LC ir 9.Saeimas vēlēšanās piedalījušās un patlaban darbību izbeigušās Latvijas Pirmās partijas un "Latvijas Ceļa" vēlēšanu
apvienības saistību un tiesību pārņēmēja.

Partijai tika uzdots atmaksāt pārsniegtos pieļaujamos priekšvēlēšanu izdevumus 422 226 latu apmērā un pretlikumīgi saņemtos dāvinājumus jeb ziedojumus kopsummā par 106 643 latiem. Tie Valsts kasē bija jāatmaksā līdz 2008.gada 13.decembrim.

KNAB secināja, ka konkrētajā gadījumā apvienība, izmantojot politisko partiju pārreģistrācijas kārtību, izvairījusies no saistībām pret valsti, tādējādi rīkojusies pretēji likuma mērķim, kas paredz nodrošināt partiju finansiālās darbības atbilstību parlamentārās demokrātijas sistēmai.

Partija KNAB lēmumu pārsūdzēja. Administratīvā rajona tiesa pagājušā gada 12.novembrī noraidīja LPP/LC sūdzību, tādējādi atzīstot KNAB lēmuma tiesiskumu. Arī Administratīvā apgabaltiesa vasarā noraidīja LPP/LC pieteikumu par apelācijas tiesvedības ierosināšanu, lai pārsūdzētu pirmās instances lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!