Foto: DELFI
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis Saeimas atļauju veikt kratīšanu Saeimas deputāta no frakcijas "Par Labu Latviju", partijas LPP/LC līdera Aināra Šlesera dzīvesvietā, portāls "Delfi" uzzināja Saeimā.

Saeimas Sabiedrisko atteicību biroja vadītāja Lelde Rāfelde portālam "Delfi" apstirpināja, ka Saeimas prezidijas saņemis vētsuli no KNAB, ko Saeimas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Gundars Daudze (ZZS) ir steidzami nodevis izskatīsanai Mandātu, ētikas un iesniegumu komsiijai.

Komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (SC) portālam "Delfi" sacīja, ka ceturtdienas rītā, vēl pirms Saeimas sēdes viņš sasaucis komisijas sēdi, uz kuru aicināti arī Ģenerālprokuratūras pārstāvji, lai gūtu apstiprinājumu tam, ka KNAB iesniegtie dokumenti ir pamatoti, un KNAB vēlme nav saistīta ar "politisko izrēķināšanos".

Orlovs gan neatklāja, kāds ir KNAB iesnieguma saturs.

Portāls "Pietiek.com" trešdien pēcpusdienā ziņo, ka pamats trešdienas apjomīgajām kratīšanām ar Lembergu, Šķēli un Šleseru saistītajos objektos, iespējams, ir pēdējā mēneša laikā slepeni ierakstīta trīs oligarhu vaļsirdīga saruna. To portālam apliecinājuši vairāki savstarpēji nesaistīti, toties ar tiesībsargāšanas iestādēm saistīti avoti.

Kā apliecinājuši šie avoti, visu trīs oligarhu saruna slepeni ierakstīta vietā, par kuras drošumu viņi bijuši pārliecināti. Ierakstīta klātienes saruna un nevis tefonsarunas. Kā iespējamo sarunas vietu "Pietiek.com" avoti min viesnīcu "Rīdzene" – to pašu, par kuru Šlesers 5. maijā paziņoja, ka tās VIP numuros, kā arī konferenču zālēs specdienesti vairāku gadu garumā esot veikuši sarunu noklausīšanos.

Savukārt Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" trešdien informēja, ka KNAB ierosinātā lieta saistīta ar Šleseru un Lembergu. KNAB uzskatot, ka Šlesers, oktobrī pēc ievēlēšanas Saeimā zaudējis Rīgas Brīvostas vadītāja amatu, izplānojis un veicis nelikumīgas darbības, lai Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja amatā nonāktu viņa partijas biedrs, Rīgas vicemērs Andris Ameriks. Tādejādi Šlesers gribējis saglabāt kontroli par lēmumiem, kas skar ostā strādājošus ar Šleseru saistītus uzņēmumus, informē "Panorāma".

Lembergs savukārt, saskaņā ar LTV vēstīto, pieprasījis kukuli, lai Zaļo un Zemnieku savienības pārstāvis brīvostā Viesturs Silenieks balsotu par Ameriku. Kā kukulis pieprasīts, lai Rīgas Brīvosta slēgtu reklāmas līgumu ar "Mediju nams".

Saeimas Juridiskajā birojā portāls "Delfi" noskaidroja, ka Saeimas komisijas lēmumam ir tikai rekomendējošs raksturs, un galīgajam balsojumam par kratīšanas atļaušanu būs jānotiek Saeimā. Komisija varot izlemt, ka KNAB lūgumu neatbalsta, tomēr nevirzīt šo jautājumu uz Saeimas sēdi tā nevar.

Komisijas ziņā gan ir izvēlēties, vai lūgt jautājumu par kratīšanu Šlesera mājās skatīt jau ceturtdienas parlamenta sēdē, vai arī iekļaut to nākamās nedēļas Saeimas darba kārtībā.

Tā kā Saeimas ceturtdienas darba kārtība jau ir apstirpināta, par izmaiņām tajā deputāti var lūgt arī balsojumu, un, ja vairākums darba kārtības izmaiņas neatbalsta, tad lēmumprojekts automātiski pārceļas uz nākamās sēdes darba kārtību.

Gan balsojums par darba kārtības grozīšanu, gan iespējamais balsojums par kratīšanas atļaušanu ir atklāts, ja vien Saeima nenolemj sasaukt slēgto sēdi, portālam "Delfi" paskaidroja Juridiskajā birojā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka KNAB trešdien veicis kratīšanu īpašumos, kas pēc izmeklētāju domām, pieder par Latvijas oligarhiem dēvētajiem politiķiem - Andrim Šķēlem, Aināram Šleseram un Aivaram Lembergam. KNAB 20.maijā pret amatpersonām sācis kriminālprocesu par kukuļošanu, naudas atmazgāšanu un citiem noziegumiem.

Kratīšanu trešdienas rītā KNAB sācis Rīgas Tirdzniecības ostā, ko apliecina gan tās pārstāvji, gan advokāti. Tāpat kratīšana notikusi nacionālajā lidsabiedrībā "airBaltic", apliecinājis uzņēmums. Neoficiāli zināms, ka kratīšana notiek arī saistībā ar AS "Diena", kā arī izskanējis, ka Lembergs ir aizturēts. Vēlāk gan informācija par Lemberga aizturēšanu noliegta. Kratīšana notikusi arī Lemberga kabinetā domē un īpašumā Puzē, kā arī Andrim Šķēlem daļēji piederošajā SIA "UVK".

Rīgas domes vadītāja pienākumu izpildītāja un Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC) paziņojis, ka kratīšana dažādās iestādēs trešdien veikta saistībā ar Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vēlēšanām un "kaut kādu īpašu līgumu" ar "Mediju namu".

Jau kopš 2006.gada publiski ticis runāts par tā dēvēto trīs oligarhu kopējām interesēm Rīgas brīvostā. Ar ietekmīgajiem uzņēmējiem saistīti uzņēmumi saimnieko gan ostas stividorbiznesā, gan no ostas robežām izslēgtajā "Jaunrīgas attīstības uzņēmuma" (JAU) apsaimniekotajā teritorijā Andrejsalā, kurā pirms krīzes tika plānoti vērienīgi nekustamā īpašuma attīstības projekti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!