Foto: PantherMedia/Scanpix
Pēc laikraksta "Neatkarīgā" teju vai pravietiskā trešdienas raksta, kurā pareģotas skaļas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) operācijas un politikas smagsvaru aizturēšanas, birojs lūdzis prokuratūru izmeklēt iespējamo informācijas noplūšanu no KNAB. Tieši trešdienas rītā KNAB veica vienu no vērienīgākajām kratīšanas operācijām pastāvēšanas vēsturē, "izpurinot" 42 ar tā dēvētajiem Latvijas oligarhiem saistītas vietās.

KNAB pārstāve Ieva Karlsberga portālam "Delfi" apliecināja, ka Juta Strīķe, kura biroja šefa Normunda Vilnīša atvaļinājuma laikā pilda biroja vadītājas pienākumus, sazinājusies ar ģenerālprokuratūru un noskaidrojusi, ka iespējamo informācijas izpaušanas faktu vērtēs prokuratūrā.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers piektdienas rītā intervijā Latvijas radio apliecināja: "Analizēsim, no kurienes varēja informācija noplūst, bet prakse liecina, ka reti kad izdodas to noskaidrot." Par plānotajām operācijām zinājuši vien KNAB, kas ir procesa virzītājs, tiesa, kas kratīšanas sankcionēja, un prokuratūra, kas ierosināto kriminālprocesu uzrauga.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka KNAB trešdien veica kratīšanu īpašumos, kas pēc izmeklētāju domām, pieder par Latvijas oligarhiem dēvētajiem politiķiem - Andrim Šķēlem, Aināram Šleseram un Aivaram Lembergam. KNAB 20.maijā sācis kriminālprocesu pēc vairākos Krimināllikuma pantos paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm – par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu, kukuļdošanu, neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Kratīšanu trešdienas rītā KNAB sācis Rīgas Tirdzniecības ostā, ko apliecināja gan tās pārstāvji, gan advokāti. Tāpat kratīšana notika nacionālajā lidsabiedrībā "airBaltic", apliecinājis uzņēmums. Kratīšana notika arī Lemberga kabinetā domē un īpašumā Puzē, kā arī Andrim Šķēlem daļēji piederošajā SIA "UVK".

Savukārt ceturtdien KNAB "paviesojās" arī SIA "Mediju nams" un AS "Diena" kontrolpaketes īpašnieka Viestura Koziola kabinetā.

Rīgas domes vadītāja pienākumu izpildītāja un Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC) paziņojis, ka kratīšana dažādās iestādēs trešdien veikta saistībā ar Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vēlēšanām un "kaut kādu īpašu līgumu" ar "Mediju namu".

Saeima ceturtdien ārkārtas sēdē neatbalstīja KNAB lūgumu veikt kratīšanu Saeimas deputāta Šlesera dzīvesvietās. KNAB lūdza veikt kratīšanu Šlesera faktiskajā dzīvesvietā Jūrmalā un deklarētajā dzīvesvietā Rīgā. Par kratīšanas veikšanu balsoja 35 deputāti no "Vienotības" un Nacionālās apvienības, pret bija septiņi, bet atturējās 37.

Ceturtdien, dienas otrajā pusē, KNAB beidzot nāca klajā ar oficiālu paziņojumu, apliecinot, ka iegūtā informācija devusi pamatu sākt kriminālprocesu pret vairākām amatpersonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!