Foto: DELFI

Korupcijas un noziedzības apkarošanas birojs (KNAB) mērktiecīgi vācis ziņas, kas, iespējams, varētu kompromitēt Ēriku Kalnmeieru, par kura apstiprināšanu Latvijas ģenerālrokurora amatā nākamnedēļ balsos Saeima. Par to ziņo raidījums "Nekā personīga".

Salīdzinot ar laiku pirms pieciem gadiem, Kalnmeiers patlaban bauda pārliecinošu parlamenta deputātu atbalstu, taču pirms paša balsojuma parādījies kompromitējošs materiāls. Pirms balsojuma nav slēpjams, ka starp ģenerālprokuroru un KNAB izveidojies konflikts, vēsta "Nekā personīga".

Kalnmeiers ir pārliecināts, ka KNAB mērķtiecīgi vācis ziņas par viņu. Informācija par Kalnmeiera atpūtu medībās kopā ar prominentiem politbiznesa darboņiem KNAB rīcībā bijusi jau pirms četriem gadiem, taču publicēta tikai tagad. Pagājušā gadā īstenota provokācija, kuras mērķis bijis viņu diskreditēt.

Kalnmeiera pirmās lielās ugunskristības ģenerālprokurora amatā bija KNAB sāktā oligarhu lieta, kas joprojām nav pabeigta. "Pašreiz mēs redzam, ka lieta aizgājusi ilgtermiņā ..un kāds būs rezultāts, es neņemos prognozēt. Katrā ziņā es jau esmu izteicies skeptiski, tas pamatots ar to, ka šo lietu jau skatījuši 4 uzraugošie prokurori," viedokli pauž Kalnmeiers.

Pēc četru gadu izmeklēšanas oligarhu lieta no KNAB pagaidām nav izkustējusies. Kalnmeiers pauž viedokli, ka, iespējams, KNAB pārrēķinājās, ka savāktais pierādījumu klāsts ir kvalitatīvāks apsūdzību celšanai. "Bezgalīgi nevar izmeklēt šādu lietu. It sevišķi, ja tas rada apgrūtinājumus atsevišķiem cilvēkiem – es negribu nevienu uzvārdu saukt, bet man ir informācija, ka pašreizējā izmeklēšana rada problēmas uzņēmējdarbībā, tā ka beigās, vai mums nesanāks par šo lietu tiesāties Eiropas cilvēktiesību tiesā un valstij maksāt kompensācijas."

Ar nelielu nievājošu pieskaņu, Kalnmeiers KNAB sauc par "superiestādi", kas jūtas pārāka par citām izmeklēšanas iestādēm, taču kuras darbs nebūt nav perfekts. Viņš uzteic KNAB par lieliem un veiksmīgi atklātiem noziegumiem ,kā "Latvenergo" lieta , korupcija Daugavpils siltumtīklos un Rīgas domes dzīvokļu pārvaldē, taču vienlaikus velta smagu kritiku KNAB izmantotajām darba metodēm, kas bieži nonāk konfliktā ar likumu.

"Nav mans mērķis diskreditēt KNAB, galīgi,bet... Bet tā arī nedrīkst strādāt, kā viņi strādā. Nu, nedrīkst tā darīt. Ja mēs ar noziedzniekiem sākam cīnīties ar noziedzīgām metodēm un paņēmieniem, tad mēs ne ar ko neesam labāki par tiem pašiem noziedzniekiem," kritiku izsaka ģenerālprokurors..

Ar izdevuma IR starpniecību pirms divām nedēļām sabiedrība uzzināja, ka Kalnmeiers atpūties medībās kopā ar eksprezidentu Gunti Ulmani, ekspremjeru Aigaru Kalvīti, "Latvijas Gāzes" līdzīpašnieka "Itera Latvija" vadītāju Juri Savicki un vēl citiem politbiznesa darboņiem. Ģenerālprokurors pavadījis šādā kompānijā medībās divus gadus pēc kārtas 2011.un 2012.gadā, kad viesu vidū bijis arī Valsts prezidents Andris Bērziņš un Rīgas brīvostas pārvaldes vadītājs Leonīds Loginovs. Saviesīgā vakara namatēvs bijis ar "Skonto būvi" saistītais Guntis Rāvis.

Ģenerālprokurors ir pārliecināts , ka KNAB mērķtiecīgi vācis ziņas par viņu. Informācija par Kalnmeiera atpūtu šajās medībās korupcijas apkarotāju rīcībā bijusi jau pirms četriem gadiem, taču publicēta tikai tagad , īsi pirms viņa pārvēlēšanas.

"2010.gadā kāda KNAB amatpersona mani brīdināja, ka par mani un maniem ģimenes locekļiem vāc informāciju. Ka tāda komanda ir dota. Šī informācija tiek vākta ar mērķi viņu uzkrāt un tad,kad vajag – izmantot," apgalvo Kalnmeiers. Ģenerālprokuroram esot pamats uzskatīt, ka informācijas vācējs ir KNAB.

Rāvja apmaksātajās medībās Kalnmeiers pārtrauca piedalīties pēc Rīgas pils degšanas. Būvnieks bija viens no potenciālajiem aizdomās turētajiem šajā lietā.

Runājot par notiekošo šajās medībās, Kalnmeiers ir atklāts un saka, ka nekā "tāda tur nav" – "nekādu intrigu: sarunu par kaut kādām krimināllietām vai lietām, kurās es ar savu dienesta stāvokli varētu pieņemt kādus lēmumus kaut ko ietekmēt. Tās bija tikai un vienīgi medības!"

Kalnmeiers neslēpj, ka vēl pirms medību publikācijas izjutis spiedienu, un pagājušā gadā īstenota provokācija, kuras mērķis bijis viņu diskreditēt. "

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!