Foto: DELFI
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) pašlaik nav bažu, ka kāds no politiskajiem spēkiem pārsniegs priekšvēlēšanu tēriņu "griestus", ceturtdien intervijā Latvijas Radio atzina KNAB partiju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja Inga Soloveja.

Lai gan pilns pārskats par partiju tēriņiem birojam būs gatavs tikai pēc partiju priekšvēlēšanu tēriņu deklarāciju iesniegšanas un izvērtēšanas – nākamā gada maijā, pašlaik politisko spēku sniegtās ziņas par izdevumiem nerada bažas par iespējamo pārkāpumu, atzina Soloveja.

Viņa stāstīja, ka kāds politiskais spēks jau izdevis aptuveni 85% no atļautajiem aptuveni 570 000 latu, vēl kāds iztērējis jau ap 75%, bet trešais spēks – ap 65%. Pārējie spēki, kas startē 10.Saeimas vēlēšanās, nav pārsnieguši pusi no atļautajiem tēriņiem, bet kāda partija vispār nav sniegusi KNAB atskaites, ka tai būtu kādi no reglamentētajiem izdevumiem – reklāmai medijos, labdarības pasākumiem vai pasta sūtījumiem.

Soloveja arī pastāstīja, ka birojs turpina pārbaudi par LNT diskusiju ciklu "Latvija, mēs Tevi dzirdam!", kurā vairāki eksperti un politiskie konkurenti saskatīja slēpto apvienības "Par labu Latviju!" reklāmu, bet Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nav konstatējusi pārkāpumus. KNAB pārbaudi turpina, un, ja šo raidījumu ciklu pieskaitītu pie priekšvēlēšanu aģitācijas tēriņiem, politiskais spēks, protams, būs pārsniedzis tēriņu "griestus", bet par to vēl ir pāragri spriest, atzina Soloveja.

KNAB pārstāve arī klāstīja, ka šoreiz birojs ierobežoto resursu dēļ nevar pārbaudīt arī reģionos notiekošo. Iepriekš KNAB šim nolūkam pasūtīja neatkarīgo ekspertu monitoringu, bet šogad Soloveja aicināja iedzīvotājus ziņot KBAN par iespējamiem pārkāpumiem.
Jau vēstīts, ka birojs nav konstatējis, ka kāda ar politisko spēku nesaistīta persona līdz šim būtu pārsniegusi tai noteikto priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumu - 2 700 latu.
Politiskie spēki priekšvēlēšanu aģitācijai nevar pārsniegt likumā noteiktos "griestus" – aptuveni 570 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!