Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki neatbalsta biroja priekšnieka Normunda Vilnīša izteikto ideju par iespējamu atteikšanos no partiju finansēšanas kontroles.

Kā otrdien LTV1 raidījumā "100.pants" atzina KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe, ne viņa, ne otrs vietnieks Alvis Vilks šādu ideju neatbalstot, un norādīja, ka esot pat neizpratnē, "kāpēc priekšniekam tāda ideja radusies".

Pēc Strīķes domām, būtu neprāts iznīcināt to, kas veiksmīgi darbojies un attīstīts. Arī tiesu lēmumi šajā jomā esot par labu birojam.

KNAB darbinieki savu pozīciju pārrunāšot ar Vilnīti un to noteikti aizstāvēšot, informēja Strīķe.

Jau ziņots, ka iepriekš Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē Vilnītis atzinās, ka viņam ir pārdomas par to, ka partiju finansēšanas kontrole būtu jānoņem no KNAB funkcijām.

Birojs atrodas premjera uzraudzībā, un atsevišķos gadījumos KNAB priekšnieks var tikt ietekmēts, tādēļ pastāv šis risks. Piemēram, ja kāda premjera partija priekšvēlēšanu laikā tuvojas pārkāpt atļautos tēriņu limitus, šis premjers var mēģināt ietekmēt KNAB vadītāju. Vilnītis uzskata, ka partiju finansēšanas kontroli varētu veikt Valsts kontrole vai Centrālā vēlēšanu komisija, bet pagaidām tās esot tikai viņa personīgās pārbaudes, un, iespējams, vajadzētu uzsākt diskusijas par šo jautājumu gan ar valsts institūcijām, gan nevalstiskajām organizācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!