Lielākā daļa politisko partiju savas finansiālās darbības deklarācijas par 2007. gadu ir aizpildījušas un iesniegušas bez pārkāpumiem, turklāt tās pilnā apmērā atmaksājušas minētajā laika posmā pretrunā ar likuma prasībām saņemtos finanšu līdzekļus.

To Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) secinājis, pabeidzot pārbaudi par politisko organizāciju iesniegtajām finansiālās darbības deklarācijām attiecībā uz 2007. gadu un par šajā laika periodā saņemto ziedojumu likumību un patiesumu.

Kā informēja KNAB Sabiedrisko attiecību un izglītošanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece, piecām partijām uzdots atmaksāt pretrunā ar likuma prasībām saņemtos finanšu līdzekļus kopumā 2643 latu apmērā. No šīm piecām partijām vislielāko summu - 2221 latu - būs jāatmaksā Tautas partijai. Tautas saskaņas partija nav atmaksājusi 300 pretlikumīgi pieņemtus latus, bet partijas "Par Dzimteni!", "Mūsu Latvijai" un "Jaunais laiks" nav atmaksājušas dažus desmitus latu katra.

Saistībā ar deklarāciju aizpildīšanas vai iesniegšanas kārtības un ziedotāju sarakstu iesniegšanas kārtības neievērošanu KNAB konstatējis pārkāpumus 15 partijām, trīs no tām sauktas pie administratīvās atbildības, bet pārējām izteikti mutvārdu aizrādījumi.

Nodrošinot Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā noteiktās ikgadējās finansiālās darbības deklarāciju, zvērināta revidenta atzinuma un gada pārskata iesniegšanas kārtības kontroli, par minēto dokumentu savlaicīgu neiesniegšanu pie administratīvās atbildības saukta Latviešu zemnieku savienība, uzliekot tai naudas sodu 250 latu apmērā, bet pārējām sešām par konstatētajiem pārkāpumiem to maznozīmīguma dēļ izteikti vien mutvārdu aizrādījumi.

Šādi aizrādījumi izteikti politiskajai organizācijai "Spēks vienotībā", Latvijas Nacionāli demokrātiskajai partijai, politiskajai apvienībai "Visu Latvijai!", partijai "Latgales tauta", Sociālā taisnīguma partijai un Sociāldemokrātiskajai partijai.

Savukārt Tautas partijai, Nacionālajai spēka savienībai, partijām "Jūrmala - mūsu mājas" un "Jaunais laiks", kā arī Latvijas Jaunatnes partijai ir izteikti mutvārdu aizrādījumi par ziedotāju sarakstu iesniegšanas kārtības neievērošanu 2007. gadā, pastāstīja KNAB pārstāve Kurpniece.

Veicot ikgadējo finansiālās darbības deklarāciju un gada pārskatu pārbaudi, pārkāpumi konstatēti trim partijām - "Par Dzimteni!", Latviešu zemnieku savienībai un Latvijas Atdzimšanas partijai.

Politiskajai organizācijai "Par Dzimteni!" par atkārtotu nepatiesu ziņu sniegšanu deklarācijā, neatļautu dāvinājuma pieņemšanu un grāmatvedības kārtošanas nosacījumu neievērošanu piemērots naudassods 500 latu apmērā.

Tāpat par atkārtotu nepatiesu ziņu sniegšanu deklarācijā un grāmatvedības kārtošanas nosacījumu neievērošanu sodīta arī Latviešu zemnieku savienība, bet Latvijas Atdzimšanas partijai par nepatiesu ziņu sniegšanu deklarācijā un informācijas nesniegšanu saistībā ar dāvinājuma saņemšanu izteikts mutvārdu aizrādījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!