Foto: F64

Lai arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), īstenojot pārbaudi, konstatējis, ka pirms 2011. gada Saeimas vēlēšanām "Saskaņas centrs" (SC) izmantojis vairākus tūkstošus vērtas Krievijas polittehnologu firmas "Nikkolo M" pakalpojumus, partija par to sodīta netiks.

KNAB lēmumu tomēr nesodīt SC par to, ka tas pārkāpis likumā noteikto aizliegumu pieņemt ziedojumus no ārvalstīm, skaidro ar to, ka kriminālatbildība par Partiju finansēšanas likuma pārkāpumiem noteikta tikai pēc Saeimas vēlēšanām, ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga"

"Šādas te darbības, kas ir nelikumīga finansējuma pieņemšana vai izspiešana, tika kriminalizētas jau pēc 11.Saeimas vēlēšanām - jau pēc tam, kad šīs darbības tika izdarītas. Līdz ar to pārbaudes gaitā tika pieņemts lēmums par atteikšanos ierosināt kriminālprocesu," raidījumam skaidrojis KNAB izmeklētājs Kārlis Ragže, kurš gan atzīst, ka SC vadība akceptējusi atsevišķas darbības, ko var traktēt kā ziedojuma pieņemšanu.

Galvenais kompānijas koordinators Latvijā bijis "Nikkolo M" ģenerāldirektors Georgijs Gambašidze, bet sadarbību ar Maskavas konsultantiem koordinējis SC līderis Jānis Urbanovičs, kuram šī sadarbība esot maksājusi pielaidi valsts noslēpumam.

Pats Urbanovičs nenoliedz, ka kādu brīdi sadarbojies ar speciālistiem no Krievijas. " Es ļoti īsi sadarbojos, bet es ar viņiem lauzu līgumu, pirms viņi riktīgi iesāka strādāt," apgalvo Urbanovičs, kuram neesot paticis, ka konsultanti "bāž degunu" SC darīšanās.

Urbanoviča apgalvojumiem par lauzto līgumu gan netic KNAB izmeklētājs -  pārbaudes lietā nav pierādījumu, ka "Nikkolo M"  darbinieki būtu pametuši darbu nepadarītu un no Latvijas aizbraukuši. Telefonsarunu ieraksti liecina, ka Maskavas konsultanti turpinājuši dot SC padomus un par vēlēšanu dienā vēl apspriests vēlēšanu iznākums. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!