Foto: Shutterstock

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par pārkāpumiem vairākām Saeimā pārstāvētajām partijām piemērojusi nelielus naudas sodus, liecina politisko spēku 2021. gada pārskatu pārbaudes.

Veikto pārskatu pārbaudēs piecām politiskajām partijām konstatēti Finansēšanas likuma pārkāpumi, kuru rezultātā pieņemti seši lēmumi par pretlikumīgo saņemto ziedojumu atmaksu valsts budžetā kopējā apmērā 3 674 eiro apmērā, no kuriem lauvas tiesa 2 874 eiro bija partijai "Jaunā Saskaņa".

Attiecībā uz informāciju par konstatētajiem pārkāpumiem 2021. gada pārskatu pārbaudēs 15 partijām, no kurām lielākā daļa ir sīkpartijas, piemēroti nelieli naudas sodi.

Pārbaudēs secināts, ka "Latvijas Krievu savienība" saņemto valsts budžeta finansējumu mērķu grupai "politiskās organizācijas komunikācijai ar sabiedrību, politiskajai aģitācijai" ir izlietojusi 100 884 eiro, tādējādi pārsniedzot noteikto izdevumu limita ierobežojumu vienai mērķu grupai par 19 083 eiro.

Partijai piemērots 500 eiro administratīvais sods.

Pārbaudēs konstatēts, ka partija "Progresīvie" 2021. gadā no valsts budžeta finansējuma konta ir veikusi 576 eiro maksājumus nevis tiešajiem mērķu grupu izdevumu pakalpojumu sniedzējiem, bet fiziskajām personām.

Partija, veicot fiziskām personām avansa norēķinus no saņemtā valsts budžeta finansējuma, nevis, veicot norēķinus ar pakalpojuma sniedzējiem, nav ievērojusi nosacījumu par norēķinu kārtību no Latvijas kredītiestādē šim mērķim atvērtā konta, kurā politiskā partija saņem valsts budžeta finansējumu. Partijai piemērots 200 eiro administratīvais sods.

Pārbaudes gaitā konstatēts, ka partija "Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"- "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK"" mērķa grupai "politiskās organizācijas komunikācijai ar sabiedrību, politiskajai aģitācijai" izlietojusi valsts budžeta līdzekļus 346 658 eiro, pārsniedzot likumā noteikto limitu par 12 381 eiro.

Veicot pārbaudi, konstatēts, ka partija 2021. gada jūnijā bankas kontā saņēma divus 5000 eiro ziedojumus no divām fiziskām personām. Tajā pašā mēnesī ziedojuma daļa 2500 eiro katrai personai atmaksāta. Birojam netika paziņots par saņemtajiem un nepieņemtajiem ziedojumiem, bet gan to starpību.

Partijas bankas kontā 2021. gada 5. jūnijā tika ieskaitīts 200 eiro ziedojums no juridiskās personas, un 2021. gada 6. jūnijā tas ziedotājam tika atmaksāts. Birojam šīs fakts netika paziņots. Tādējādi partija nav ievērojusi Finansēšanas likumā noteikto publicēšanas kārtību.

Likums nosaka, ka aizliegts finansēt partijas, izmantojot trešo personu starpniecību. Par partijas finansēšanu, izmantojot trešo personu starpniecību, uzskatāmi gadījumi, kad, īstenojot savas personiskās intereses finansēt partiju, tiek izmantoti citas personas identitātes dati vai kad partijai tiek ziedots ar citas personas starpniecību.

Veicot partijas 2021. gada pārskatā ietvertās informācijas pārbaudi, tika konstatēts, ka 2021.gada 18. janvārī partijas bankas kontā ieskaitīti desmit no fiziskas personas, kur maksājuma mērķī norādīts ziedojums no citas fiziskas personas. Tādējādi partija nav ievērojusi likumā noteikto aizliegumu. Partijai piemērots 500 eiro administratīvais sods.

KNAB arī Latvijas Zemnieku Savienībai piemērojusi 50 eiro sodu, partijai "Jaunā Saskaņa" 500 eiro sodu, "Katram un Katrai" 300 eiro sodu, Latvijas Zaļai partijai 500 eiro, bet "Jaunajai Vienotībai" 700 eiro sodu.

Vienpadsmit politiskajām partijām, kuru darbība turpinās, nav apturēta vai izbeigta, ir spēkā stājušās parādsaistības par biroja pieņemtajiem lēmumiem par administratīvajiem naudas sodiem un finanšu līdzekļu atmaksu valsts budžetā kopsummā 143 889 eiro apmērā. Lauvas tiesa tās ir sīkpartijas, bet zināmākā ir Latvijas Krievu savienība, kurai ir 19 083 eiro parādsaistības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!