Valdība plāno veikt strukturālas izmaiņas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), lai piemērotu to Hongkongas korupcijas apkarošanas institūcijas modelim, aģentūrai LETA apstiprināja premjera Einara Repšes ārštata padomnieks Armands Agrums.
Viņš skaidroja, ka šobrīd KNAB daļa, kas nodarbojas ar sabiedrības informēšanu, nav strukturāli nodalīta no operatīvās daļas, taču Hongkongas modelis paredz pilnīgi nodalīt sabiedriskās attiecības no policejiskām funkcijām.

Plānots KNAB sadalīt trijās daļās. Vienai būtu jāpārzina operatīvais jeb korumpantu ķeršanas darbs, otrai jāstrādā pie izmaiņām likumos un citos normatīvajos aktos, lai atvieglotu korumpantu ķeršanu, bet trešajai jāveido sabiedriskās attiecības, ar filmām, semināriem un citām akcijām jāstāsta sabiedrībai, cik slikti ņemt un dot kukuļus, stāstīja Agrums.

KNAB plānots veidot kā centrālo un koordinējošo korupcijas apkarotāju. "KNAB būtu ne tik daudz jānodarbojas ar policejiskām, cik analītiskām darbībām," teica Agrums, piebilstot, ka ar reālo korupcijas apkarošanu jānodarbojas arī citām izziņas iestādēm.

Valdības vadītāja padomnieks informēja, ka drīzumā plānots likumā noteikt KNAB finansiālu neatkarību, kāda šobrīd ir Valsts kontrolei, lai pasargātu institūciju no politiķu ietekmes, dalot naudu. Kā ziņots, likumdošana nosaka, ka neviens nevar izmainīt Valsts kontroles likumu bez valsts kontroliera ziņas.

Agrums informēja, ka ceturtdien Itālijas vēstniecība solījusi ņemt no Pasaules Bankas (PB) kredītu, lai finansētu Itālijas speciālistu ierašanos, kas apmācītu KNAB darbiniekus likumu izstrādē un korumpantu ķeršanas metodēs.

No PB jau esot saņemti 80 000 latu Hongkongas speciālistu vadītām apmācības programmām Rīgā un maijā tikšot saņemti vēl 250 000 latu apmācības vajadzībām.

Hongkongas un Itālijas speciālisti ļaus KNAB ieviest Āzijas un Eiropas pieredzi korupcijas apkarošanā, uzskata Agrums.

Nākamo trešdien, 19.februārī, premjera padomnieki un KNAB vadība ieplānojusi tikšanos ar britu korupcijas apkarošanas speciālistu Deividu Vollesu.

Kā LETA jau ziņoja, Repše īsi pēc vēlēšanām pauda apņēmību oficiāli aicināt darbā uz Latviju Hongkongas pretkorupcijas komisijas izveidotājus. Vollesam viņš jau esot apsolījis, ka viņu aicinās darbā uz Latviju.

Agrums uzsvēra, ka, veicot šos uzlabojumus, KNAB tiek radīti vislabākie apstākļi korupcijas apkarošanai.

Jautāts, vai tiek plānota KNAB vadības maiņa, Agrums atbildēja noliedzoši, gan piebilstot, ka pēc labvēlīgu apstākļu radīšanas no KNAB tiks gaidīti darba rezultāti.

Pirms vēlēšanām "Jaunā laika" priekšsēdētājs Repše vairākkārt norādījis, ka Latvijā nepieciešams veidot tādu pašu korupcijas apkarotāju kā Hongkongā un tā vadībā iecelt kādu ārvalstnieku ar pieredzi korupcijas apkarošanā, kas nebūtu saistīts ar šejienes koruptīvajām saitēm.

Pēc vēlēšanām, laikā, kad vēl strādāja 7.Saeimas deputāti, Repše aicināja viņus nelemt par KNAB direktora iecelšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!