Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amata konkursā uzvarējušais biroja darbinieks Jaroslavs Streļčenoks KNAB redz kā stipru un neatkarīgu iestādi.

Pēc konkursa komisijas rezultātu paziņošanas Streļčenoks uzsvēra, ka pieredze viņam ir pietiekama. Viņš biroja priekšnieka amatā turpinās virzīt tos mērķus, kādēļ KNAB savulaik tika izveidots, proti, korupcijas apkarošana un novēršana, partiju finansēšanas kontrole un sabiedrības izglītošana.

Streļčenoks, kuram pēc piecām dienām paliks 33 gadi, žurnālistiem atzina, ka viņš ir jauns, taču viņam līdz šim ar daudz pieredzējušākajiem kolēģiem KNAB priekšnieka vietniekiem Alvi Vilku un Jutu Strīķi ir bijusi konstruktīva sadarbība un sapratne par dažādiem jautājumiem, tostarp strīdīgiem.

"Es domāju, ka turpmākā darbā es neredzu šķēršļus, lai turpinātu to sadarbību tieši uz tiem mērķiem, kamdēļ birojs ir izveidots," viņš sacīja.

Tas, vai politiķi viņu atbalstīs amatā, esot jāprasa pašiem politiķiem, bet viņš nav gatavs prasīt politisku atbalstu.

"Ir mans redzējums, komisijas rekomendācija un pieejamie dokumenti, tad lai arī viņi (politiķi) lemj," norādīja Streļčenoks, kurš gan ir gatavs doties pie deputātiem un izklāstīt savu redzējumu.

Pašlaik viņš nav domājis, vai būtu nepieciešamas amatpersonu rokādes KNAB, pašreiz esošā KNAB struktūra būtu jāpilnveido.

"Pašlaik par to neesmu domājis, tas ir jāvērtē, bet pašlaik tā struktūra, kas izveidota, ir pietiekama un tā ir jāpilnveido," paskaidroja Streļčenoks.

Kā neatliekamākos trīs darbus, ja viņu apstiprinās amatā, viņš redz darbu ar kolektīvu, lai tam dotu impulsu attiecībā uz to, kā jāpilda savi pienākumi. Vēl būs jāpievērš liela uzmanība korupcijas novēršanai, apkarošanai un partiju finansēšanas kontrolei.

"Tur apakšā ir vēl vairākas darbības, kas ir jādara," viņš pastāstīja.
Uz jautājumu, vai nebūs bail, ka, stājoties amatā, pret viņu varētu tikt vērsts spiediens vai citādi mēģinājumi ietekmēt, topošais KNAB priekšnieks atbildēja: "Pildot savus amata pienākumus, es bieži vien arī pieņemu lēmumu attiecībā uz valsts amatpersonām, kas ir ne tikai iestādes vadītāji, bet politiskas personas. Līdz ar to kaut kādus spiedienus līdz šim brīdim nesajutu."

Jau vēstīts, ka pirmdien konkursa komisija par labāko kandidātu KNAB priekšnieka amatam atzinusi biroja Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja vietnieku Jaroslavu Streļčenoku.

Par viņa apstiprināšanu amatā vēl jālemj valdībai un Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!