Foto: F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks lēmumu par trešo personu priekšvēlēšanu aģitācijas laikā pārtērēto līdzekļu ieskaitīšanu valsts budžetā varēs pieņemt ne vēlāk kā četru gadu laikā no pārkāpuma izdarīšanas brīža, otrdien vienojās Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, diskutējot par jauno Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu.

Likumprojektā paredzēts, ka nesaistītā jeb tā dēvētā trešā persona ir ar politiskajiem spēkiem nesaistīta fiziskā persona, kas savā vārdā veic priekšvēlēšanu aģitāciju. Šāda nesaistītā persona aģitācijai var izmantot līdzekļus, kas nepārsniedz 15 minimālās mēnešalgas jeb 3000 latu.

Ja nesaistītā persona pārkāpj šo noteikto izdevumu apmēru un KNAB šo pārkāpumu konstatē, tad KNAB priekšniekam būs pienākums 30 dienu laikā uzdot nesaistītajai personai pārtērēto līdzekļu summu ieskaitīt valsts budžetā. Nepieciešamības gadījumā šo finanšu līdzekļu ieskaitīšanu varēs sadalīt termiņos, kas nepārsniedz 90 dienas.

Sākotnēji KNAB piedāvāja lēmuma noteikšanas termiņu par pārkāpumu noteikt piecu gadu garumā, bet deputāti pret to iebilda.

KNAB priekšnieka vietnieks Alvis Vilks argumentēja, ka šī sankcija ir ļoti būtiska, jo dažas partijas tās dēļ pat likvidējušās. Informācija par pārkāpumiem varot "uzpeldēt" krietni vēlāk, bet tad nebūtu iespējamas finansiālās sankcijas. Lēmuma pieņemšanas termiņa samazināšana arī būtu pretēji starptautiskām rekomendācijām, kas iesaka paildzināt noilguma laiku administratīvajiem sodiem.

Komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC) piedāvāja noteikt trīs gadu termiņu, bet galu galā deputāti vienojās, ka termiņš lēmuma pieņemšanai būs četri gadi no pārkāpuma izdarīšanas brīža.

Komisija šodien arī diskutēja par priekšvēlēšanu aģitācijas uzskaiti plašsaziņas līdzekļos un publiskajā telpā.

Kā ziņots, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija jau kādu laiku strādā pie jauna Priekšvēlēšanu aģitācijas likumprojekta, kurā plānots apvienot likumu "Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms pašvaldību vēlēšanām" un likumu "Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām". Atsevišķus priekšlikumus vērtē komisijas izveidota darba grupa.

Pagaidām lielākā aizķeršanās likumprojekta izstrādē saistīta ar priekšlikumu aizliegt maksas politiskās reklāmas televīzijā un radio, tā vietā piešķirot deputātu kandidātiem bezmaksas raidlaiku. Ar šo jautājumu strādā darba grupa, bet koalīcija vakar konceptuāli atbalstīja maksas politisko reklāmu aizliegšanu televīzijās priekšvēlēšanu laikā.

Komisija cer, ka likumprojektu izdosies sagatavot izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā drīz pēc Lieldienām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!