Foto: F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par administratīviem pārkāpumiem piemērojis naudas sodus Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas" valdes priekšsēdētājam, Zemessardzes novada komandierim un diviem bijušajiem uzņēmuma "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) valdes locekļiem, aģentūra LETA noskaidroja KNAB.

KNAB Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas valdes priekšsēdētājam Vitoldam Jurkevičam par valsts amatpersonas amata savienošanas ierobežojumu pārkāpšanu piemērojis 50 latu naudas sodu. Jurkevičs no 2010.gada 7.septembra līdz 2012.gada 13.septembrim, savienojot valsts amatpersonas amatu ar aizliegtu valdes priekšsēdētāja amatu uzņēmumā "Virona", bija pārkāpis valsts amatpersonas amatu savienošanas ierobežojumus.

Jurkevičs izdarīto nožēlojis, turklāt viņš jau ir atsaukts no "Virona" valdes locekļa amata un pārkāpumu izdarījis aiz neuzmanības.

KNAB sodījis arī divus nu jau bijušos VAS "Latvijas Dzelzceļš" valdes locekļus.

Par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu Armīnam Kronbergam piemērots 100 latu naudas sods. KNAB secinājis, ka Kronbergs kā valdes loceklis, 2011.gada 3.janvārī piedaloties darba līguma slēgšanā, ar kuru "LDz" valde kā darba devējs pieņēma darbā viņu par "LDz" viceprezidentu, veica ar valsts amatpersonas pienākumu pildīšanu saistītas darbības, kurās bija personiski un mantiski ieinteresēts.

Saskaņā ar līgumu viceprezidenta amatalga tika noteikta 5700 latu mēnesī, bet amatalga netiek piemērota, ja darbinieks ieņem arī amatu "LDz" valdē.

Kronbergs, 2011.gada 13.decembrī noslēdzot ar "LDz" vienošanos par darba tiesisko attiecību, kas noslēgtas ar iepriekšminēto darba līgumu, izbeigšanu, saņēma atlaišanas pabalstu 5700 latu apmērā.

Par atbildību mīkstinošu apstākli KNAB uzskatīja to, ka Kronbergs vaļsirdīgi nožēlo izdarīto.

Izskatot materiālus par bijušo "LDz" valdes locekli Edvīnu Kočānu, KNAB konstatēja, ka vīrietis, 2010.gada 8.oktobrī piedaloties darba līguma slēgšanā, ar kuru "LDz" valde kā darba devējs pieņēma viņu darbā par uzņēmuma viceprezidentu, veica ar valsts amatpersonas pienākumu pildīšanu saistītas darbības, kurās bija personiski un mantiski ieinteresēts.

Arī Kočānam par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu piemērots 100 latu naudas sods. Par atbildību mīkstinošu apstākli tika uzskatīts, ka Kočāns vaļsirdīgi nožēlo izdarīto.

Saskaņā ar līgumu viceprezidenta amatalga tika noteikta 5700 latu mēnesī, bet amatalga netiek piemērota, ja darbinieks ieņem arī amatu "LDz" valdē.

Kočāns, 2011.gada 17.janvārī noslēdzot ar uzņēmumu vienošanos par darba tiesisko attiecību izbeigšanu, saņēma atlaišanas pabalstu 5 700 latu apmērā.

KNAB arī konstatējis, ka Nacionālo bruņoto spēku Zemessardzes 2.Zemessardzes novada komandieris Aivars Valeniks, pildot novada komandiera amata pienākumus un štāba Operatīvās daļas priekšnieka amata pienākumus, veica kontroles un uzraudzības funkcijas attiecībā uz savu sievu, kura ieņēma Zemessardzes 35.Nodrošinājuma bataljona vecākās lietvedes amatu.

KNAB pārbaudē secināts, ka Valeniks pārkāpumu izdarīja aiz neuzmanības, neapzinoties tālāko seku iestāšanos. Par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu KNAB amatpersonai piemēroja 65 latu naudas sodu.

Valeniks taisnību par uzlikto sodu meklēja tiesā, taču tā sūdzību noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!