Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sola izvērtēt, vai Garkalnes novada domes amatpersonas, pieņemot darbā savus radiniekus, ir ievērojušas likumā noteiktos ierobežojumus.

Kā svētdien ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga", pieci Garkalnes pašvaldības deputāti darbā pieņēmuši savus radiniekus. Arī domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bauze-Krastiņš par savu preses sekretāru darbā pieņēmis paša dēlu.

KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs norādīja, ka likumā par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā visām valsts amatpersonām - gan valsts, gan pašvaldību institūcijās - ir noteikti vairāki ierobežojumi un aizliegumi, lai nepieļautu interešu konfliktus savā darbībā.

Pirmkārt, jānovērš situācijas, kurās valsts amatpersonai, pildot savus amata pienākumus, ir jāpieņem lēmums vai jāpiedalās lēmuma pieņemšanā, kas ietekmē vai var ietekmēt tās radinieku personiskās vai mantiskās intereses, uzsvēra Vitenburgs.

Tāpat likumā ir noteikta kārtība, kā jārīkojas valsts amatpersonai, informējot par pašas, savu radinieku vai darījumu partneru mantisko vai citu personisko ieinteresētību kādas darbības veikšanā, kura ietilpst tās amata pienākumos.

Konkrētajā situācijā KNAB izvērtēs, vai valsts amatpersonas savā darbībā ir ievērojušas likumā noteiktos ierobežojumus, solīja KNAB pārstāvis.

Kā raidījumam atzinis Garkalnes pašvaldības vadītāja dēls Mārcis Bauze-Krastiņš, viņu uzaicināja darbā viņa māsa Elīna. No sarunas gan īsti nevarēja saprast, vai māsa domē ir bijusī vai esošā darbiniece.

Domes priekšsēdētāja dēlam Mārcim ir komunikācijas zinātnes bakalaura grāds, un tas esot iemesls, kādēļ viņš pieņemts darbā. Viņš pats uzskata, ka ir kompetents un tādēļ nokļuvis domē. Kādēļ uz šo amatu netika izsludināts konkurss, preses sekretārs īsti nespējis paskaidrot.

"Konkurss? Nuuu.. Es nezinu. Īstenībā, lieta ir tāda, es esmu kvalificēts. Lieta tāda ka… nu, mēs visi kaut kādā mērā esam radinieki. Nu, tādā ziņā, ka ir kaut kāds ciltskoks visiem cilvēkiem teorētiski, un, ja runā par šo likumu, tad ir tāds likums, kurš …kurš... Tas ir cilvēktiesību likums, un viņš ir savā ziņā pretrunā ar šo te otru likumu, kas ir par radiniekiem, lūk," TV raidījumam stāstīja Mārcis Bauze-Krastiņš.

TV3 atgādināja, ka līdz šim Garkalnes pašvaldības vadītājs, Bauze seniors, bijis iesaistīts ne vienā vien apšaubāmā darījumā vai lēmuma pieņemšanā. Ar iepriekšējā Garkalnes novada domes vadītāja atbalstu, Bauze-Krastiņš privatizējis zemes gabalu abpus Siguldas šosejai ar nosaukumu "Brīnumi". Vēlāk ar domes lēmumu viņš tos izdevīgi iemainījis pret zemes gabalu pie ezera.

Savulaik KNAB jau bijušas aizdomas par nelikumīgu Garkalnes domes atbalstu 5000 latu apmērā festivālam "Bauzlande". Tas noticis Bauzes sievas īpašumā "Elīnas" un viens no pasākuma organizatoriem bija Bauzes-Krastiņa dēls Mārcis.

Savukārt pirms diviem gadiem, kad Bauze ticis pieķerts kopā ar kaimiņu vedot nelikumīgi pašvaldības mežos nozāģētu koku. Bauze-Krastiņš toreiz atrunājās, ka tikai palīdzējis kaimiņam, vēstīja "Nekā personīga".

Bauzes bērnu pieņemšana darbā pašvaldībā vai ar to saistītajos uzņēmumos, Garkalnē nebūt nav vienīgais gadījums. Pavisam tādu ir septiņi. Pašvaldības deputātēm Aijai Šteinbukai un Ilzei Lieljurei vīri strādā pašvaldības uzņēmumos, deputātiem Kārlim Bružukam un Silvijai Putnikai - māte un meita Berģu skolā.

Domes priekšsēdētāja pirmā vietnieka Romualda Klusa meita strādā vienā ēkā ar tēvu - būvvaldē. Garkalne esot mazs ciemats, kurā grūti atrast labus darbiniekus, skaidro Kluss.

Pašvaldības vadītājs Mārtiņš Bauze-Krastiņš nevēlējās komentēt dēla strādāšanu domē, kā arī atteicās no komentāriem par radinieku nonākšanu pašvaldības uzņēmumos. Atbildes vietā "Nekā personīga" filmēšanas grupa tika izraidīta no viņa kabineta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!