Foto: LETA

Steidzami jārisina situācija, ka pašvaldību deputāti reizē ieņem amatus arī pašvaldību iestādēs un uzņēmumos, piektdien Latvijas Radio raidījumā "Aktuālais temats" sacīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

"Šī varas samaisīšanās ir nepieņemama, jo kā gan deputāti var neitrāli analizēt padotības institūciju darbu, ja deputāti ir tie paši, kas strādā padotības institūcijās," uzsvēra Kurpniece un piebilda, ka, piemēram, Rīgas domē pašlaik 30 no 60 deputātiem ir dažādu departamentu vadītāji vai strādā kapitālsabiedrību valdēs.

Viņasprāt, šo sistēmu aizstāv tie, kas no tās saņem kādus labumus. "Iedomājieties, es kļūstu par pašvaldības deputātu, man nav labi apmaksāta darba un es uzreiz eju pie izpilddirektora un prasu, lai man to nodrošina," minēja KNAB pārstāve, atsaucoties uz kādas mazas pašvaldības vadītāja stāstīto.

"Protams, visu likumā nevar ierakstīt, it īpaši neētisko attieksmi, bet šis jautājums ir steidzami jārisina," teica Kurpniece. Viņa pauda personīgo viedokli, ka nevar izdarīt izņēmumus arī attiecībā uz skolu direktoriem, kas vienlaikus ir arī pašvaldību deputāti.

Jau vēstīts, ka Valsts sekretāru sanāksmē septembrī tika izsludināti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas rosinātie grozījumi pašvaldību likumā, kuros iekļautas ministra Edmunda Sprūdža idejas par deputātu skaita samazināšanu pašvaldībās, domnieku darba profesionalizēšanu un liegumu savienot darbu domē ar kādas pašvaldības iestādes vai uzņēmuma vadīšanu.

Arī partijas "Vienotība" dome nolēmusi iesniegt Saeimā līdzīgus grozījumus likumā "Par pašvaldībām", kuros būtu paredzēti ierosinājumi izpildvaras nodalīšanai no lēmējvaras. Partija aicina noteikt, ka pašvaldības deputāts pēc deputāta mandāta iegūšanas nedrīkst ieņemt amatus pašvaldības domes administrācijā, tostarp pagasta vai pilsētas pārvaldē, šo ierobežojumu paredzot attiecināt jau uz 2013.gada jūnijā ievēlamajām pašvaldību domēm.

Ierosinājums arī paredz liegt pašvaldības domes priekšsēdētājam ieņemt izpilddirektora amatu tajās pašvaldībās, kuru iedzīvotāju skaits ir mazāks par 5000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!