Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šā gada pirmajā pusē pieņēmis piecus lēmumus par partiju un to apvienību pretlikumīgi saņemto finanšu līdzekļu ieskaitīšanu valsts budžetā kopumā 19 894 latu apmērā, liecina informatīvais ziņojums par KNAB darbību 2012.gada pirmajā pusē, ko otrdien uzklausīs valdība.

KNAB arī pieņēmis trīs lēmumus par finanšu līdzekļu atmaksāšanu ziedotājiem kopumā 2305 latu apmērā. Vienā gadījumā tika pieņemts lēmums attiecībā uz ziedotāju par pretlikumīgo finanšu līdzekļu atmaksāšanu valsts budžetā 9940 latu apmērā, teikts ziņojumā.

2012.gada pirmajos sešos mēnešos partijas ziedotājiem atmaksājušas pretlikumīgi saņemtos dāvinājumus vai ziedojumus 1000 latu apmērā, savukārt valsts budžetā ieskaitīti pretlikumīgi saņemtie dāvinājumi vai ziedojumi 13 350 latu apmērā.

Saskaņā ar KNAB sniegto informāciju partijām, pieņemot ziedojumus, jāseko līdzi, vai tiek ievēroti tādi likumā paredzētie ierobežojumi kā ziedojuma summas apmērs, anonīma ziedojuma pieņemšanas aizliegums, ziedojuma pieņemšanas aizliegums no juridiskām personām, ziedojumu pieņemšanas aizliegums bez pārskaitījuma attiecīgās partijas kontā, ja ziedojuma summa pārsniedz vienu minimālo mēnešalgu, kā arī aizņēmumu ņemšanas un aizdevumu, galvojumu vai garantiju došanas aizliegums. Ja partijas, pieņemot ziedojumus, nekontrolē šo ierobežojumu ievērošanu, tās tiek administratīvi sodītas.

KNAB, veicot pārbaudes par likuma pārkāpumiem, var atklāt tādus pārkāpumus, kurus pati partija konstatēt nevar. Piemēram, ziedojums nav veikts no saviem ienākumiem, kuri gūti tajā pašā kalendārajā gadā vai iepriekšējos divos kalendārajos gados, ziedojumu ir veikusi persona, kurai ir aizliegts ziedot, vai partijas finansēšana notikusi, izmantojot trešo personu starpniecību.

Tā kā šādus likumpārkāpumus nevar konstatēt pati partija, par tiem netiek paredzēts administratīvais sods. Tāpēc likums paredz finanšu līdzekļu atmaksāšanu valsts budžetā gadījumā, ja partija pati konstatējusi likumā paredzētos ziedojumu pieņemšanas ierobežojumus, vai arī tad, ja ziedojumu pieņemšanas pārkāpumus atklājis KNAB, jo šādu pārkāpumu rezultātā iegūtie finanšu līdzekļi ir pretlikumīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!