Eiropas Parlamenta (EP) deputātes Ineses Vaideres (PS) reklāma satur priekšvēlēšanu aģitācijas materiāla pazīmes, kas atbilst likumā par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām noteiktajām normām, atzīst Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Biroja preses pārstāvis Andris Vitenburgs norādīja, ka saskaņā ar Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā noteikto kārtību KNAB oficiālā informācija izpaudīsies informācijas publiskošanā par visu partiju iesniegto vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaudēm un saistībā ar to atklātajiem partiju finansēšanas noteikumu pārkāpumiem. Pārkāpumu gadījumā KNAB oficiālais viedoklis būs KNAB pieņemtie lēmumi.

Attiecībā uz jautājumu par konkrēto EP deputāta kandidāta reklāmu, KNAB atzīst, ka tā satur priekšvēlēšanu aģitācijas materiāla pazīmes. Likumā ir teikts, ka "priekšvēlēšanu aģitācija šā likuma izpratnē ir arī kāda deputāta kandidāta reklamēšana masu informācijas līdzekļos vai citādā veidā, ja tā satur tiešu vai netiešu aicinājumu balsot par vai pret kādu politisko organizāciju, politisko organizāciju apvienību vai arī deputāta kandidātu". Reklāma izvietota priekšvēlēšanu periodā - laikā no šā gada 7.februāra līdz 6.jūnijam, un tajā tiek reklamēts EP deputāta kandidāts 6.jūnijā paredzētajās EP vēlēšanās.

Pati Vaidere savu reklāmu uzskata par nepieciešamu informatīvu kampaņu. "Šādas kampaņas ir nepieciešamas, jo Latvijas sabiedrības informētības līmenis par Eiroparlamenta darbu ir katastrofāli zems," aģentūrai LETA uzsvēra Vaidere.

"EP tiek pieņemti Latvijai un visiem mums būtiski lēmumi. Vienīgā informācija, kas regulāri parādās Latvijas plašsaziņas līdzekļos, ir jautājumi, kas attiecas uz EP deputātu algām, nevis padarītais. Tādā veidā apzināti vai neapzināti tiek kultivēts viedoklis, ka darbs EP ir sanatorija, kur nekas nav jādara un vēl labi maksā," savu pirms EP vēlēšanām sākto kampaņu attaisnoja Vaidere.

Politiķe uzskata, ka šāda situācija ir nepatīkama, jo EP vēlēšanās "objektīvas informācijas trūkums var novest pie tā, ka Latviju EP pārstāvēs cilvēki, kam izpratne par lojalitāti valstij ir savdabīga". "Tās partijas, kuras skaidri pateikušas, ka EP ir vieta, kur cīnīties par krievvalodīgo un nepilsoņu tiesībām Latvijā, nevis par Latvijas valsts kopīgajām interesēm," sacīja Vaidere.

Pēc Vaideres vārdiem, mājaslapa ir izveidota, lai "aizpildītu konkrētas informācijas trūkumu par EP darbu, kāds, diemžēl, pastāv daudzos plašsaziņas līdzekļos, kā arī nodrošinātu iespēju Latvijas vēlētajiem jautāt un saņemt nepastarpinātas atbildes par visiem tiem jautājumiem, kuri saistīti ar darbu EP".

Vaidere norāda, ka nevienā no reklāmām nav norādīts ne saraksts, ne arī tiek informēts par to, ka deputāte būtu kandidāte nākamajās vēlēšanās, līdz ar to šādu reklāmu par priekšvēlēšanu aģitāciju uzskatīt neesot "nekāda pamata".

Lai šāds projekts saņemtu finansējumu no EP līdzekļiem, to rūpīgi pārbauda katras politiskās grupas ģenerālsekretārs. Pastāv EP pieņemts noteikumu kopums, kas jāievēro ikvienam EP deputātam, kurš vēlas saņemt finansējumu kādam savam projektam. Ja kāds no punktiem nav ievērots, finansējums tiek atteikts. Sabiedrības informēšanas projekti tikuši finansēti arī citiem EP deputātiem, tostarp Latvijas pārstāvjiem, un Vaidere uzskata, ka tā ir laba prakse, jo ļauj dažādos veidos uzturēt dialogu ar vēlētajiem.

"Baneris mājaslapā, kur redzams saraksta numurs un kura atrašanās deputāta mājaslapā ir saprotama, no tās ir izņemts, lai nenovirzītu sabiedrības uzmanību no galvenā - EP darba atspoguļošanas," teica eiroparlamentāriete.

Jau ziņots, ka Vaidere pirms vasaras sākumā gaidāmajām vēlēšanām EP apmaksātā reklāmas kampaņā reklamē savu mājaslapu, kurā savukārt tika izteikti aicinājumi balsot par Vaideres pārstāvēto politisko spēku. Par Vaideres kampaņu esot ieinteresējies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!