Foto: LETA/F64

Piektdien un sestdien jeb 9. un 10. jūnijā Cēsīs notiks devītais sarunu festivāls "Lampa". Ar savu festivāla notikumu TOP 5 izveidojuši ļauj iepazīties NATO StratCom drošības eksperts Tomass Pildegovičs, grupas "Sudden Lights" solists Andrejs Reinis Zitmanis, biedrības "Centrs Marta" vadītāja Iluta Lāce, aktieris Ģirts Krūmiņš un LMT viceprezidents Ingmārs Pūķis.

Festivālā "Lampa" šogad notiks vairāk nekā 300 pasākumu, kur varēs nodoties cieņpilnām sarunām par visdažādākajām tēmām, tostarp arī šķietami neērtām un pat pretrunīgām.

Daļu no festivāla diskusijām būs iespējams vērot arī tiešsaistē festivāla mājaslapā, kā arī portālā "Delfi".

Iepazīties ar pilnu festivāla programmu iespējams mājaslapā www.festivalslampa.lv, kā arī mobilajā lietotnē. Sastādīt savu festivāla programmu būs iespējams gan festivāla mājaslapā, gan mobilajā lietotnē, izmantojot rīku "Mana programma".

Plašāka informācija par nedēļas izskaņā gaidāmo festivālu pieejama šeit.

Tomass Pildegovičs, NATO STRATCOM drošības eksperts


Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

1. Diskusija "Kodolieroču robežšķirtne: ceļā uz drošāku nākotni" – kodolieroči nosargāja mieru starp PSRS un NATO Aukstajā karā, un jācer, ka tie nosargās mieru starp Krieviju un NATO arī šoreiz. Tomēr jāņem vērā, ka žvadzināšanās ar kodolieročiem pēdējā laikā ir kļuvusi par ierastu Putina režīma retorikas sastāvdaļu. Iesaku apmeklēt šo diskusiju, lai kliedētu mītus un veicinātu izpratni par šo nopietno draudu reģionālā un globālā kontekstā.

2. Diskusija "ChatGPT: vai sākas mākslīgā intelekta dominance pār cilvēci?" – mākslīgā intelekta attīstība ieviesīs fundamentālas izmaiņas, uz kurām jābūt gatavai katrai organizācijai no valdībām un korporācijām līdz universitātēm un armijām. Aicinu apmeklēt šo diskusiju, lai ieskatītos "kristāla bumbā" un detalizētāk izprastu mākslīgā intelekta platformas OpenAI sniegtās iespējas.

3. "Šahs un mats. Vai vari pārspēt bērnu?" – mani patiesi priecē, ka kopš pandēmijas sākuma šahs ir kļuvis nesalīdzināmi pieejamāks, pateicoties spēles uzplaukumam interneta vidē. Tagad šahs viennozīmīgi vairs nav tikai "nūģiem" domāta aktivitāte, bet plaukstošs e-sports ar nepieredzētu popularitātes kāpumu. Aicinu ikkatru piekāpt un izmēģināt savus spēkus!

4. Improvizācija ''Robežas stāsti'' – Krievijas zvērības Ukrainā ir uzbrukums fundamentālām vērtībā, tiesībām un likumiem, tāpēc mūsu pienākums ir sniegt ne tikai militāru un politisku atbalstu Ukrainai, bet arī dot patvērumu, emocionālu atbalstu un "balsi" šīs agresijas upuriem. Aicinu apmeklēt šo sarunu, lai uzklausītu Latvijas–Krievijas robežpunktu šķērsotāju stāstus, kas pierakstīti no 2022. gada ziemas līdz 2023. gada pavasarim.

5. Konsultācija ''Vai vēlies parunāt? Satiec atbalsta personu 1 pret 1'' – mūsu sabiedrībai ir jāpārkāpj padomju laika izpratnei par mentālo veselību. Psihoterapija ir ārkārtīgi vērtīgs rīks un pakalpojums, kas būtu jāpadara maksimāli plaši pieejams visām sabiedrības grupām.

“Sudden Light” solists Andrejs Reinis Zitmanis


Foto: F64

1. Diskusija "Latvijas Radio 1 raidījuma "Krustpunktā" diskusija" – Latvijas Radio 1 raidījums "Krustpunktā" nu jau kļuvis leģendārs, vienmēr to ar interesi klausos. Šī ir ekskluzīva iespēja to piedzīvot klātienē.

2. Diskusija – mākslas projekts "Vai dzīvot klimatam draudzīgi nozīmē atteikties no ērtībām?" – klimata pārmaiņas ir mūsu laikmeta lielākā problēma, kas neglābjami skar mūs visus. Tajā pašā laikā esam cilvēki, kas pieraduši pie zināmām ērtībām, no kurām atteikties nav viegli. Šī ir tēma, par ko var diskutēt daudz un ilgi.

3. Diskusija "ChatGPT: vai sākas mākslīgā intelekta dominance pār cilvēci?" – man šķiet, ka mākslīgais intelekts ir pēdējā gada visaprunātākais sarunu temats, kurā joprojām ir daudz nezināmā. Interesants un tajā pašā laikā biedējošs temats, par ko noteikti gribas uzzināt vairāk.

4. Diskusija "Kafija ar politiķiem" – politiķus ikdienā redzam tikai televizora ekrānos vai dzirdam radio ēterā. Dažkārt šķiet, ka viņi dzīvo kādā paralēlā pasaulē. Esmu pārliecināts, ka iespēju satikties klātienē un uzdot aktuālos jautājumus nedrīkst laist garām.

5. Politiķu disko – politiķu disko neprasa liekus komentārus. Lieliska iespēja izklaidēties un atcerēties, ka arī politiķi ir dzīvi cilvēki.

Iluta Lāce, “Centrs Marta” biedrības vadītāja

Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

1. Darbnīca "Pārgudrā dzemdētāja vai sievietes vajadzības dzemdībās" – būtiska saruna par dzemdību pieredzi – ko un kā darīt, lai, piedzīvojot dzemdības, māte un bērns gūtu uzvarētāju sajūtu, nevis sievietes dzīvei, kurā jau tā netrūkst vainošanas, tiktu pielikts vēl kāds piliens kauna, vainas un nepilnvērtības apziņas.

2. Saruna "Kur rodas cieņa?": Pasaules mazākās skatuves atklāšana – mana aktīvistes pieredze rāda, cik ļoti nozīmīga ir saruna, kurā mēs varam sadzirdēt cits citu, atšķirīgus un pat pretējus argumentus. Kā var mainīties viedoklis, un kā pretēja viedokļa paudēji var kļūt par sabiedrotajiem, jo vairumu domājošu cilvēku vada labi mērķi. Tikai ir atšķirības, ko saprot ar "labi", un ceļi, kā pie šiem mērķiem nonākt, arī ir atšķirīgi.

3. Paneļdiskusija "Sievietes karā – mediju un kultūras loma demokrātiskās noturības stiprināšanā" – mūsu ģeopolitiskajā kontekstā īpaši aktuāla tēma. Domāju, ka ieklausīšanās dažādās pieredzēs var līdzēt, lai stiprinātu demokrātisko noturību konflikta situācijās. Sieviešu vērtības pamanīšana un ieklausīšanās sieviešu viedokļos nereti ir izšķiroša.

4. Diskusija "Intervija ar Hitleru. Atteikt nedrīkst intervēt" – manā sieviešu tiesību aktīvistes dzīvē bieži ir radies jautājums, kāpēc vienam vai otram cilvēkam, kurš aktīvi strādā diskriminācijas ideju virzienā, tiek dots vārds, un kā tas tiek dots. Demokrātiskā sabiedrībā ir viedokļu daudzveidība, un tomēr... žurnālistu dilemmas, kas var palīdzēt izgaismot problēmas, palīdzēt cilvēkiem ieraudzīt un kritiski domāt. Aizraujoši!

5. Saruna "Ko rāda tavas rozā brilles?" – mūsu tehnoloģiju laikmetā redzam, ka tās var izmantot ļoti dažādiem nolūkiem, tostarp vardarbības normalizēšanai un veicināšanai. Domāju, ka praktiskā darbnīca ļaus palīdzēt saprast, ko tieši rāda mūsu rozā brilles, kur vērsties un ko darīt, ja piedzīvo tehnoloģiju veicinātu vardarbību.

Ingmārs Pūķis, LMT viceprezidents

Foto: LETA

1. Diskusija "Pilsētvides digitalizācija. Grūti, ilgi, dārgi?" – mūsdienīga pilsēta ir vide, kur digitālie risinājumi atvieglo iedzīvotāju ikdienu. Ierastie koncepti mainās straujāk, nekā vidusmēra iedzīvotājs tiek tam līdzi. Interesanta saruna par to, kā sensoriem, mākslīgajam intelektam, datu analīzei, lietu internetam un 5G kļūt par rīkiem pilsētnieku dzīves kvalitātes uzlabošanai, nevis pašmērķīgu iemeslu lielībai.

2. Saruna "Biznesa, zinātnes sadarbība ar jaunuzņēmumiem" – bizness bez zinātnes vai zinātne bez biznesa pastāvēt, protams, var, taču tālu un strauji uz priekšu netiks, sevišķi jomās ar augstu pievienoto vērtību, kur gribam būt līderi – tehnoloģijās, inovācijās, digitalizācijā. Un vēl parādās trešais spēlētājs – jaunuzņēmumi, kas piešķiļ dzirksteli un ātrumu ar spožām idejām, kurām reizēm vēl nemaz nav risinājuma. Būs interesanti paklausīties, kādu jaunuzņēmumu pīrāga gabalu var nokost biznesa vide un zinātnieki.

3. Diskusija "Atklāta saruna par valsts aizsardzības dienestu" – 20 līdz 30 dienas gadā pavadu Zemessardzē, to darot, varu apgūt arī vadības prasmes, jo purvā nakts vidū lēmumu pieņemšanai ir cits asums. Valsts aizsardzības dienests apvieno divus svarīgus uzdevumus – jaunu prasmju apguvi un iespēju aizsargāt savu valsti x stundā, ne tikai gudri runājot soctīklos, bet praktiski, reāli un drosmīgi rīkojoties.

4. Biznesa erroru vakars – dabā nav nekā dabiskāka par eksperimentiem – vieniem un tiem pašiem vecākiem nekad nebūs divu vienādu bērnu. Eksperimentēšana ir dabiska arī biznesa vidē, un likumsakarīgi seko arī kļūdas, jo nekļūdās tikai tas, kurš neko nedara. Tiem, kas tāpat kā LMT iet pāri apvāršņiem, arī kļūdas iespējamība ir lielāka – bet vienlaikus vairāk arī iespēju atklāt jaunas pasaules. Būs interesanti uzzināt, kā savu kļūdu pieredzi apsaimnieko citi uzņēmēji.

5. Diskusija "ChatGPT: vai sākas mākslīgā intelekta dominance pār cilvēci?" – mēs dzīvojam aizraujošā laikā, kad bērnībā zinātniskās fantastikas filmās redzētais sāk kļūt par realitāti mūsu ikdienā. Nezināmais biedē, bet vienlaikus paver jaunas iespējas. Skaidrs, ka mākslīgais intelekts mainīs pasauli, bet cilvēka paša ziņā ir izvēlēties veidu, kā tieši ļaut to darīt. Viens gan ir skaidrs – cilvēkam būs jāmācās un jāapgūst mūsdienīgas prasmes, lai spētu konkurēt un joprojām būt noteicējs par savu pasauli.

Aktieris Ģirts Krūmiņš

Foto: LETA

1. Diskusija ,,Kvīri mākslā,izklaidē un kultūrā" – tā kā pats piederu kvīru kopienai, tas man ir aktuāli. Mani interesē, kā publika ir gatava pieņemt šādas tematikas darbus. Man pašam ir izrāde, kur par šo tēmu runāju.

2. Diskusija "Vai sasniegumi nogalina" – interesē arī manas aktiera profesijas sakarā – kad sajust, ka vajag sasniegumu virpulī paņemt pauzi, un definēt sev, vai sasniegumu mērķis ir veselīgs man.

3. Saruna "Atraisot vientulību" – arī nopietna tēma, kura neizbēgami ienāk dzīvē. Ko darīt ar savu vientulību, kā ar to sadzīvot vai kā no tās mēģināt izkļūt ārā, cik tas ir iespējams, – jo, manuprāt, cilvēks nav radīts vientulībai.

4. Saruna "Ko rāda tavas rozā brilles" – arī aktuāla un universāla tēma. Mani interesē, kā pieņemt realitāti, kura varbūt arī sāpīga, un kas palīdz šo realitāti izturēt. Vai rozā briļļu uzvilkšana ir neizbēgama?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!