Foto: Valsts kanceleja
Pēc Tautas partijas (TP) lēmuma atsaukt savus ministrus no partijas "Jaunais laiks" (JL) vadītās valdības pārējie koalīcijas partneri pauž gatavību atbalstīt Valda Dombrovska (JL) valdības darbu arī turpmāk, paužot pārliecību, ka tā var strādāt mazākumā līdz oktobrī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām.

"Pilsoniskās savienības" vadītājs un pašreizējais apvienības "Vienotība" līderis Ģirts Valdis Kristovskis uzskata, ka valdībai ir jāturpina stādāt arī mazākumā, un valdību atbalstīs arī "Vienotības" partneri, kas nav koalīcijā – "Sabiedrība citai politikai", portālam "Delfi" sacīja Kristovskis.

Lai gan TP izšķīrusies pamest valdību, šim solim nebūs atbalsta starptautiskajā arēnā, un TP neatliks nekas cits, kā vien atbalstīt pašreizējo valdību valsts interesēs, sprieda Kristovskis.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis sacīja, ka ZZS gatava strādāt mazākuma valdībā. "Lai viņi iet prom," sacīja Brigmanis, gan atturoties paust viedokli, kā labāk organizēt koalīcijas darbu un vai nepieciešams piesaistīt kādu jaunu partneri.

Apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) līderis Roberts Zīle portālam "Delfi" pauda, ka TP solis bija paredzams, taču, viņaprāt, valdība var turpināt darbu. Viņš arī pauda cerību, ka JL izdosies konstruktīvas sarunas par sadarbību ar pašlaik opozīcijā esošo LPP/LC, taču, ja tas neizdosies, var cerēt uz konstruktīvu sadarbību ar opozīciju. Tomēr "tēvzemieši" kategoriski noraida iespēju sadarboties ar apvienūbu "Saskaņas centrs". Viņš arī piebilda, ka tagad, iespējams, valdības darbs vairs nebūs tik smagnējs.

Tāpat Zīle norādīja, ka pēc TP aiziešanas no valdības grib redzēt, "vai TP būs atbildīga par saviem lēmumiem", jo "Parex" bankas glābšanu un sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem Latvija sāka, kad finanšu ministrs bija TP pārstāvis Atis Slakteris. "Jo nav tā, ka partijai nomainās priekšsēdētājs, un tā vairs nav atbildīga ne par ko," pauda Zīle.

Viņš arī klāstīja, ka pašreizējai valdībai jāturpina darbs, taču nav jāizstrādā budžets ne tikai vēlēšanu tuvošanās dēļ, bet arī tāpēc, ka šobrīd nav iespējams precīzi paredzēt ekonomisko situāciju nākamgad. Valdībai būtu jāsagatavo priekšlikumi, tai skaitā par izmaiņām nodokļu sistēmā - vai nodokļu slogu palielināt kapitālam vai darbaspēkam – un atkarībā no Saeimas vēlēšanu iznākumā tad nākamā valdība varētu arī attiecīgi rīkoties pēc saviem ieskatiem.

Kopā ar JL un PS apvienību "Vienotība" nodibinājušās, opozīcijā esošās partijas "Sabiedrībai cita politika" (SCP) līderis Ainars Štokenbergs portālam "Delfi" atzina, ka SCP gatava atbalstīt Dombrovska valdību, un, ja saņems šādu piedāvājumu, arī ieiet tajā un ieņemt kādu ministra amatu.

Tāpat viņš pauda pārliecību, ka LPP/LC piekritīs iesaistīties šajā valdībā. Viņš atgādināja, ka LPP/LC jau reiz palīdzējusi valdībai, kad TP bloķējusies ar PCTVL jautājumā par pilnvarojumu valdībai slēgt vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Jau vēstīts, ka Tautas partija trešdien pēc premjera lēmuma neslēgt divpusējo vienošanos par neatliekamajiem darbiem "ekonomikas glābšanai" un aicinājuma turpināt kopīgu darbu valdībā, nolēma atsaukt savus ministrus un pamest Valda Dombrovska (JL) Ministru kabinetu, kurš pie varas ir tikai gadu.

TP atsauca savus ministrus no valdības, bet apliecināja, ka negāzīs Dombrovska valdību – neierosinās un neatbalstīs valdības demisiju. Tādejādi līdz oktobrī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām Dombrovska valdība varētu strādāt mazākumā.

JL jau paziņojis, ka valdība turpinās darbu, bet aizvietot ministru amatu vakances partija piedāvās pašlaik opozīcijā esošajai LPP/LC un citām opozīcijas partijām. Tiesa, LPP/LC šo piedāvājumu pagaidām vērtē atturīgi.

Pēc lielākās koalīcijas partijas – TP – aiziešanas no valdības, Ministru kabinets Saeimā zaudēja 19 deputātu balsis. Koalīcijai kopumā palikušas 44 balsis ("Pilsoniskā Savienība" – 7, "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK – 5, JL – 15, ZZS – 17), taču deputāts Leopolds Ozoliņš (ZZS) ilgstoši slimo un sēdes neapmeklē. Vēl valdība var rēķināties ar trīs SCP deputātu atbalstu.

Pašlaik opozīcijā esošajai LPP/LC, ar kuru JL plāno sākt sarunas par dalību valdībā, ir desmit deputātu balsis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!