Foto: F64
Koalīcija par Valsts prezidenta amata kandidātiem pirmo reizi sāks spriest marta beigās, pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V). Abu koalīcijas spēku – "Vienotības" un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) - līderi uzskata, ka vispirms darba kārtībā jābūt jautājumam par pašreizējo prezidentu Valdi Zatleru.

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) vadītājs Augusts Brigmanis vēl pirms koalīcijas padomes sacīja, ka ZZS vēlas mudināt koalīcijas partnerus "formulēt savu varas centru" apvienībā "Vienotība", lai ZZS varētu zināt, kurš būs tas sarunu partneris par potenciālajiem prezidenta amata kandidātiem.

"Pašreiz mums ir grūti identificēt varas centru, jo viedokļu ir daudz, un tas ir viens no faktoriem, kas apgrūtina tālāko virzību," sacīja Brigmanis.

Pēc koalīcijas sēdes, stāvot blakus premjeram, viņš gan paziņoja, ka savu jautājumu noņem, jo "koalīcijā panākta vienošanās – es arī esmu vienmēr uzskatījis – Dombrovskis ir varas centrs".

Koalīcija par prezidenta amata kandidātiem runās 28.martā. "Un tad varēsim runāt par tālāko virzību," sacīja premjers.

Gan Brigmanis, gan Dombrovskis atbalstīja uzskatu, ka vispirms koalīcijas darbakārtībā būtu jābūt jautājumam par tagadējo prezidentu Valdi Zatleru un to, vai viņš piekrīt atkārtotai kandidēšanai.

Premjers žurnālistiem sacīja, ka Zatlers "neapšaubāmi ir ļoti nopietns pretendents uz amatu, un viņa viedoklis būs jānoskaidro". Dombrovskis arī norādīja, ka 'šobrīd nav nekādu indikāciju, ka viņš atteiktos kandidēt".

Lai gan iepriekš izskanējis, ka ZZS frakcijā ne visi varētu atbalstīt Zatlera pārvēlēšanu, Brigmanis pirmdien žurnālistiem solīja, ka "zaļzemnieku" savienībā jau sākusies diskusija un "skaidrība būs, arī par konkrētu cilvēku, par kuru vienosimies un nobalsosim". "Centīsimies pie tāda konsensa nonākt," solīja Brigmanis.

Jau vēstīts, ka viens no koalīcijas partneriem apvienība "Vienotība" par vienu no spēcīgākajiem kandidātiem Valsts prezidenta amatam uzskata pašreizējo prezidentu Zatleru, bet ir apspriedusi arī Levita un Eiropas Komisijas attīstības sadarbības komisāra Andra Piebalga kandidatūras.
Savukārt otra koalīcijas partnere Zaļo un Zemnieku savienība atzinusi, ka tajā nav vienprātības par atbalstu Zatleram. Tāpēc pirms galīgā viedokļa formulēšanas par Zatleru pēc ZZS pasūtījuma tiek veikts pētījums, kā "Zatlers kotējas citu kandidātu vidū", kuru vārdi līdz šim izskanējuši publiskajā telpā.

Pats Zatlers pagaidām nav skaidri paziņojis par savu gatavību kandidēt uz otro termiņu, solot to izdarīt aprīlī.

Kā iespējamā pretendente prezidenta amatam minēta arī Valsts kontroliere Ingūna Sudraba un Anna Žīgure.

Valsts prezidents parlamentam jāvēlē maija otrajā pusē, jo Zatlera pilnvaru termiņš beidzas jūlija sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!