Foto: PantherMedia/Scanpix
Koalīcijas partijas pirmdien sarunu laikā palikušas katra pie sava risinājuma par darba grupas izveidi ebreju īpašumu restitūcijas jautājumā, pirmdien pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes žurnālistiem norādīja politiķi.

Nacionālās apvienības pārstāvis tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (NA) norādīja, ka viņa partija nav viņam devusi mandātu izveidot Tieslietu ministrijā darba grupu ebreju īpašumu jautājuma risināšanai, lai gan premjers Valdis Dombrovskis (V) uzdevis Tieslietu ministrijai šādu darba grupu veidot.

Tieslietu ministrs uzsvēra, ka šis neapšaubāmi ir politisks jautājums. "Šis neapšaubāmi ir politisks jautājums, un to ir jāskata kontekstā arī ar citu nacionalitāšu biedrībām," sacīja Bērziņš.

Savukārt premjers Dombrovskis atgādināja, ka iepriekš tieši Tieslietu ministrijā darba grupa ebreju īpašumu restitūcijas jautājumā izveidota jau 2008.gadā. Toreiz tā sagatavoja konkrētus priekšlikumus, un atbilstoši tiem jaunajai darba grupai jāprecizē ebreju īpašumu saraksts, un tas būšot ilgs un komplekss darbs.

Dombrovskis pašlaik ir uzdevis tieslietu ministram līdz piektdienai izveidot Tieslietu ministrijā darba grupu, un "ar šī uzdevuma izpildi jāvirzās uz priekšu", ņemot vērā, ka iepriekšējā darba grupa bijusi tieši Tieslietu ministrijas pakļautībā. NA valde un frakcija par šo jautājumu runās tuvākajās dienās, piebilda Bērziņš.

Premjers uzsvēra, ka darba grupas izveide ir tikai viens aspekts, cita lieta ir konkrēti likumprojekti, par ko ebreju kopiena plāno konsultēties ar visām Saeimas frakcijām.

Dombrovskis arī norādīja, ka pašreizējā valsts budžeta situācijā nevar būt runa par budžeta kompensācijām ebreju draudzēm, bet runa ir par kādreiz ebreju reliģiskajām un sabiedriskajām organizācijām piederējušo īpašumu restitūciju. Šo īpašumu sarakstā jāprecizē katra īpašuma statuss. Šis sarežģītais un detalizētais darbs ir Tieslietu ministrijas kompetencē, pauda premjers.

Šim procesam pašlaik nekādi termiņi nav noteikti, piebilda Dombrovskis.

Jau vēstīts, ka premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība"), kurš saņēmis ebreju kopienas vēstuli atrisināt īpašumu jautājumu, uzdevis tieslietu ministram Gaidim Bērziņam (Nacionālā apvienība) izveidot darba grupu, kas sagatavotu Latvijā esošo nekustamo īpašumu sarakstu, kas 1940.gada 17.jūnijā piederēja ebreju reliģiskajām un sabiedriskajām organizācijām.

Tieslietu ministrs gan uzskata, ka šis jautājums ir jāizskata Saeimā plašāk – starp visiem parlamentā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!