Foto: LETA
Koalīcijas partneri pirmdien vienojušies par jaunu Covid-19 pārvaldības regulējumu, paredzot atsevišķu amatu veicējiem pienākumu vakcinēties, daļēju atteikšanos no valsts apmaksātiem testiem un paredzot plašākās iespējas personām ar Covid-19 sertifikātiem. Lēmumi par šiem jautājumiem gaidāmi otrdienas valdības sēdē.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistus informēja, ka koalīcijas partneri pirmdien pārrunājuši jautājumu par Covid-19 pārvaldības regulējuma maiņu jeb noteikumu "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" pārstrādāšanu. Premjers uzsvēra, ka Covid-19 pārvaldības regulējums kļūs skaidrāks.

Pēc Kariņa teiktā, jaunais regulējums sastāvēs no trim blokiem. Pirmais bloks paredz pienākumu konkrētās profesijās strādājošajiem vakcinēties pret Covid-19. Jaunās konservatīvās partijas pārstāvis, labklājības ministrs Gatis Eglītis piebilda, ka sākotnēji vakcinācijas pienākums attieksies uz pedagogiem, mediķiem un sociālās aprūpes darbiniekiem, tajā pašā laikā viņš neizslēdza iespēju, ka prasības varētu attiekties uz plašāku profesiju loku.

"Skaidrs, ka vakcinācija pret Covid-19 ir vienīgā iespēja izvairīties no hospitalizācijas vai bēdīgāka iznākums. Mūsu pienākums ir pieņemt šos lēmumus," paskaidroja Eglītis.

Otrs bloks paredz testēšanas pret Covid-19 apmaksas kārtības maiņu, uzliekot pienākumu cilvēkiem, kuri var vakcinēties pret Covid-19, bet to nav izdarījuši, pašiem segt testēšanas izmaksas. Tiesa, Ministru kabinets vēl lems par datumu, līdz kuram spēkā saglabāsies esošā kārtība, kad testēšanas izmaksas sedz valsts.

Savukārt jaunā regulējuma trešais bloks paredzēs plašākas iespējas tiem, kuriem ir Covid-19 sertifikāti. Premjers neatklāja jaunā regulējuma detaļas, solot tās skaidrot otrdien gaidāmajā valdības sēdē.

Nacionālās apvienības pārstāvis, ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs informēja, ka koalīcijas partneri vienojušies atļaut izmantot tā dēvētajā epidemioloģiski "drošajā režīmā" pieejamos pakalpojumus arī tām ģimenēm ar bērniem, kurās abi vecāki ir vakcinējušies pret Covid-19.

Savukārt veselības ministrs Daniels Pavļuts no "Attīstībai/Par!" atzina, ka koalīcija arī vienojusies jaunajā regulējumā paredzēt darba devējiem tiesības prasīt darbiniekiem vakcinēties pret Covid-19, ja to pieprasa darba specifika un tas nepieciešamas uzņēmuma darbības nepārtrauktībai.

Pavļuts arī atzina, ka vēl nav panākta vienošanās par Covid-19 sertifikāta prasību tirdzniecības vietu apmeklējumam. "Valdība lems par jaunu rudens regulējumu paku, kas nodrošinās lielāku epidemioloģisko drošību caur vakcināciju, testēšanu un sertifikātiem," secināja veselības ministrs.

"Delfi" jau vēstīja, ka Ministru kabinets 21. septembrī konceptuāli vienojās sākot ar oktobri ieviest jaunas epidemioloģiskās drošības prasības, paredzot lielāku pieejamo pakalpojumu klāstu pret Covid-19 vakcinētajiem, bet atsevišķu profesiju pārstāvjiem paredzēt mēnesi ilgu pārejas periodu, kura laikā šie cilvēki darba pienākumus varēs veikt ar pašu apmaksātu negatīvu Covid-19 testu.

No 1. novembra šo profesiju pārstāvjiem – mediķiem, pedagogiem un sociālās aprūpes darbiniekiem – būs jābūt vakcinētiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!