Foto: LETA
Jaunās koalīcijas veidošanas procesā vismaz līdz ceturtdien gaidāmajai apvienības "Vienotība" valdes sēdei nekāda gala lēmuma nebūs, taču premjers Valdis Dombrovskis (JL) jau piektdien sasaucis pašreizējās koalīcijas padomes ārkārtas sēdi, lai sāktu darbu pie jaunās valdības deklarācijas un koalīcijas līguma, kuram par pamatu premjers vēlas izmantot esošo koalīcijas līgumu.

Kā ticamākais koalīcijas modelis diskusijās aizvien biežāk tiek minēts tagadējais, kurā sadarbojas "Vienotība", Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) un "Visu Latvijai"-TB/LNNK (VL-TB/LNNK), liecina arī politiķu izteikumi saistībā ar trešdien visas dienas garumā notikušajām dažāda līmeņa un formāta sarunām.

Premjers šādu iespējamo koalīcijas sastāvu kā ticamāko minēja gan trešdien no rīta intervijās vairākiem masu medijiem, gan vēlāk pēc sarunām ar apvienību "Par labu Latviju" (PLL). Pēc premjera teiktā, sadarbība ar otru labāko rezultātu vēlēšanās ieguvušo apvienību "Saskaņas centrs" (SC), kā arī ar PLL varētu notikt parlamentārā līmenī.

Piektdien pēc Dombrovska ierosinājuma sasaukta pašreizējās koalīcijas padomes ārkārtas sanāksme, lai "vienotos par topošās valdības deklarācijas izstrādes darba grupu sastāvu un darba grafiku", informē premjera pārstāve Līga Krapāne. No "topošās koalīcijas partneriem tiek sagaidīti arī papildinājumi vai grozījumi esošajā koalīcijas līgumā, kas tiks izmantots par pamatu jaunajam koalīcijas līgumam", pausts premjera paziņojumā.

Esošās koalīcijas partijas – "Vienotību", TB/LNNK un ZZS – premjers arī aicinājis līdz ceturtdienas pēcpusdienai sniegt informāciju par pilnvarotajiem un deleģētajiem pārstāvjiem valdības deklarācijas izstrādes darba grupās, no katras apvienības deleģējot 3 - 5 pārstāvjus katrā grupā. Darba grupas tiks veidotas ekonomikas un finanšu jautājumos, sociālajos un kultūras jomas jautājumos, drošības un ārpolitikas jautājumos, informē Krapāne.

Vēl trešdienas rītā kāds vadošs "Vienotības" pārstāvis portālam "Delfi" kā iespējamo variantu jaunajai koalīcijai nosauca darbu divatā ar ZZS, kam pēc kāda laika varētu piesaistīt vēl kādu citu politisko spēku. Šāds iespējamais risinājums apsvērts, jo "Vienotībai" neesot paļāvības, kā smagos balsojumos rīkosies gan SC, gan no VL-TB/LNNK dalībpartijas "Visu Latvijai" ievēlētie jaunie deputāti.

Taču vēlāk dienas gaitā, tostarp pēc "Vienotību" pārstāvošo Saeimas deputātu frakciju kopsēdes trešdien pēcpusdienā, vairāku apvienības politiķu izteikumi ļauj noprast, ka VL-TB/LNNK tomēr varētu tikt iesaistīta valdībā. "Vienotības" pārstāvji to skaidroja gan ar vēlmi ļaut jaunajiem VL deputātiem vai nu pierādīt sevi vai izgāzties, esot pie varas, gan ar mērķi pilnībā noraidīt runas, ka VL izstumšana no valdības ir pakļaušanās Kremļa diktātam.

Pēc jaunākajiem SC pārstāvju paziņojumiem un premjera izteikumiem par iespējamo koalīcijas modeli politiķu vidū kā faktiski izplēnējušas tiek vērtētas cerības, ka SC varētu pieņemt Dombrovska nedēļas sākumā izteikto piedāvājumu strādāt valdībā uz sadarbības līguma pamata, neiekļaujoties koalīcijā. Turklāt, kā norādīja par SC sarunām ar "Vienotību" informēts premjera apvienības pārstāvis, SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs jau no paša sākuma paziņojis: vai nu SC strādā koalīcijā, vai nu nesadarbojas vispār. Tiesa, pats Urbanovičs portālam "Delfi" trešdien uzsvēra, ka SC nekādus ultimātus neizvirza un ir atvērta sarunām ar "Vienotību". Vienlaikus viņš gan par "reālām" atzina sava vietnieka SC Saeimas frakcijā Valērija Agešina novilktās "sarkanās līnijas" – vēlmi pilntiesīgi līdzdarboties koalīcijā un nevēlēšanos sadarboties ar VL/TB/LNNK.

"Vienotības" pārstāvju tikšanās dažādos līmeņos un formātos turpinājās visu trešdienu, novēroja portāls "Delfi". Trešdienas vakarā notiek arī Zaļo un Zemnieku savienībā (ZZS) ietilpstošās Latvijas Zemnieku savienības valdes sēde, savukārt ceturtdien, iespējams, uz sēdi sanāks ZZS valde, kā arī notiks "Vienotības" valdes sēde.

Jau ziņots, ka 10.Saeimas vēlēšanās uzvarēja apvienība "Vienotība", kas ieguva 33 deputātu vietas, SC ieguva 29 deputāta mandātus, ZZS – 22, VL-TB/LNNK – astoņas un arī PLL – astoņas deputāta vietas.

"Vienotības" premjera amata kandidāts, pašreizējais valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (JL) jau sācis sarunas par nākamo Ministru kabinetu ar iepriekšējiem koalīcijas partneriem – ZZS un VL-TB/LNNK, taču pieļāva arī kādu sadarbības formu ar līdz šim opozīcijā esošo SC. Pret tās iesaistīšanu valdībā gan uzreiz iebilda nacionālā apvienība. Sarunas par valdības veidošanu vēl turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!