Viena no metodēm, ar kuras palīdzību būtu iespējams sekmēt koka ēku saglabāšanu Rīgas vēsturiskajā centrā, ir nodokļu sistēmas atvieglojumi ēkas īpašniekam, trešdien diskusijā par Rīgas vēsturiskā centra attīstību sacīja Rīgas pilsētas Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas priekšnieks Andis Cinis.
Viņš norādīja, ka zemes un ēku īpašnieki peļņas gūšanai ir ieinteresēti atbrīvoties no vienstāvu vai divstāvu koka ēkām, kas atrodas Rīgas vēsturiskajā centrā, un to vietā uzbūvēt daudzstāvu ēku.

Cinis uzsvēra, ka koka ēku īpašniekus būtu iespējams motivēt, paredzot nodokļu atvieglojumus. Viņš teica, ka līdzīga prakse pastāv Tallinā, kur šādiem atvieglojumiem tika panākts atbalsts, un līdzīgi vajadzētu rīkoties arī Latvijai, paredzot likumos šādas iespējas.

Inspekcijas priekšnieks teica, ka koka ēkas Rīgas vēsturiskajā centrā paredzēts sadalīt kategorijās. Pirmās kategorijas ēkas būs jāsaglabā "kā pastāvīgas vērtības", savukārt otrās kategorijas ēkas būs iespējams pārvietot uz kādu citu vietu Rīgā. Savukārt teritorijā, kurā atradīsies zemākas kategorijas ēkas, būs iespējama attīstība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!