Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) uzskata, ka skolēnam, pabeidzot 9.klasi, jāizdara pārdomāta izvēle, nevis vienkārši "jāieslīd" vidusskolā ar nesekmīgām atzīmēm, lai būtu, kur palikt.
Kā norādīja Koķe, minēto iemeslu dēļ arī iecerēts paaugstināt prasības uzņemšanai vidusskolās.

"Svarīgi, lai skolēns, veicot mācību darbu, zina un pierod, ka tas jādara kvalitatīvi, nevis ar divnieku pēc divnieka ejot no klases uz klasi," uzskata ministre, "ja bērnībā bērns iemācīsies strādāt pavirši, pieaugušu cilvēku pāraudzināt būs neiespējami."

Koķe arī atzīst, ka apstākļu sakritības dēļ pēdējos gados izveidojies liels pieprasījums pēc jaunām darbarokām un šādā veidā varētu palielināt profesionālo izglītību ieguvušo jauniešu skaitu. Piedevām Izglītības un zinātnes ministrija strādā pie tā, lai skolēni amatu pamatus apgūtu jau pēc 6.klases, kas skolēnam ļautu pārliecināties par savām spējām un talantiem.

Vienlaikus Koķe nenoliedz, ka pašreizējā situācija ir ļoti mainīga un darbs nav garantēts arī profesionālo izglītību ieguvušiem. Turklāt jau ar 1.septembri plānotas izmaiņas profesionālās izglītības iestāžu tīklā, kas var nozīmēt arī skolu samazinājumu, kam galvenokārt pamatā būs finansējuma samazinājums izglītībai, taču vienlaikus ministre norāda, ka vairākas profesionālās izglītības programmas nepiedāvā kvalitatīvu izglītību un to audzēkņi neatrod vietu darba tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!