Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis Valsts ieņēmuma dienestam (VID) pārbaudīt informāciju par, iespējams, nepatiesas informācijas sniegšanu Valsts vides dienesta (VVD) vadītājas Ingas Koļegovas deklarācijā.

KNAB preses pārstāve Laura Dūša portālam "Delfi" skaidroja, ka birojs augustā saņēma Ģenerālprokuratūras pārsūtīto iesniegumu, kurā norādīts, ka VVD ģenerāldirektore, aizpildot valsts amatpersonas deklarācijas, iespējams, sniegusi nepatiesu informāciju.

Likuma par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā 28. panta 1. daļā noteikts, ka VID un Satversmes aizsardzības birojam (SAB) ir pienākums pārbaudīt, vai deklarācija ir aizpildīta noteiktajā kārtībā un iesniegta noteiktajā termiņā. Savukārt saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 166.27 pantu par valsts amatpersonas deklarācijas neiesniegšanu noteiktā termiņā, deklarācijas aizpildīšanas un iesniegšanas kārtības neievērošanu vai par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā ir paredzēta administratīvā atbildība. Administratīvās lietas izskatīšana un administratīvā soda uzlikšana ir VID kompetencē, skaidro KNAB pārstāve.

Līdz ar to, ņemot vērā, ka birojā saņemtais iesniegums saturējis informāciju par VID kompetencē esošajiem jautājumiem, KNAB saskaņā ar Iesniegumu likumā noteikto, lūdzis VID veikt pārbaudi par iesniegumā norādīto faktu atbilstību normatīvajiem aktiem. Par pārbaudes rezultātiem VID lūgts informēt iesnieguma iesniedzēju.

Septembra sākumā VID paziņoja, ka izvērtējis VVD ģenerāldirektores Ingas Koļegovas administratīvā pārkāpuma lietas materiālus, secinot, ka viņa valsts amatpersonas deklarācijās nav norādījusi pilnīgu un patiesu informāciju par darījumiem lielā apmērā, tāpēc lēma administratīvo lietvedību izbeigt un materiālus nodeva Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

Toreiz VID skaidroja, ka LAPK 275. panta 2. daļa nosaka, ka lēmums par lietvedības izbeigšanu tiek pieņemts, "ja konstatētas noziedzīga nodarījuma pazīmes. Šādā gadījumā materiālus nodod izmeklēšanas iestādei, kas ir tiesīga uzsākt kriminālprocesu".

KNAB no VID saņemtos materiālus par nepilnībām VVD ģenerāldirektores Koļegovas valsts amatpersonas deklarācijās pārsūtīja Ģenerālprokuratūrai piekritības izlemšanai, jo Krimināllikuma 219. panta - par izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas - piemērošana nav tā kompetencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!