Foto: Mihails Ignats
Pēc Kolkasraga teritoriju izmērīšanas secināts, ka jūra pēdējos gados to atkal "pagrauzusi". Visvairāk zemes zaudēts Mazjūras jeb Rīgas jūras līča pusē, ziņo "lsm.lv" atsaucoties uz Latvijas Televīziju (LTV).

Kolkasrags ir viena no erozijas skartākajām vietām Latvijā, taču atšķirībā no pārējās piekrastes Kolkā erozija ir viļņveidīga – jūra mēdz krastu atdot arī atpakaļ, norāda LTV.

Pēc gandrīz 15 gadu pārtraukuma Kolkas raga apsaimniekotājs nolēma teritoriju izmērīt. Pēdējo reizi Kolkas rags mērīts 2008. gadā, un toreiz secināts, ka no 14 hektāriem zaudēti trīs, kas tobrīd bija iespaidīgs zaudējums.

Raga nepārtrauktās mainības dēļ vairākus gadus SIA "Kolkasrags" teritoriju nebija mērījis.

"Vienu brīdi bija tā, ka kādus piecus gadus tas nāca, protams, tuvāk, bet tā ļoti vienmērīgi un minimāli. Un šis bija atkal tas gads, kad bija tā iespaidīgi," LTV sacījis "Kolkasrags" direktors Jānis Dambītis.

Pēc pēdējām šīs ziemas vētrām Dambītim bija sajūta, ka atkal zaudēts vismaz hektārs. Šoreiz unikālo dabas objektu mērīja SIA "Ventspils mērnieks". Šis process ilgst vien dažas stundas, un mērījums tika veikts, ejot gar viļņu nograuztā krasta malu.

Šogad rezultāts liecina, ka zaudēti 0,63 hektāri. Taču gan mērnieks, gan Kolkas raga apsaimniekotājs atzinuši, ka varbūt jūra atgūst to, ko vēsturiski zaudējusi, ziņo sabiedriskais medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!