Valdības komiteja pirmdien konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā par tabakas izstrādājumu realizāciju, kas paredz stingrākus ierobežojumus smēķēšanai publiskās vietās.
Likumprojekts nosaka 2008.gada 1.jūlija aizliegumu smēķēt publiskās iestādēs, piemēram, kinoteātros, koncertzālēs, augstskolās un citās publiskās vietās, kur līdz šim to varēja darīt speciāli atvēlētās vietās. Savukārt darbavietās, kafejnīcās, bāros un citās izklaides vietās smēķētāji arī turpmāk varēs smēķēt speciāli šim mērķim paredzētās telpās, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM).

Likumprojekts paredz arī smēķēšanas ierobežojumus parkos, skvēros, peldvietās un smēķēšanas aizliegumu bērnu atpūtas un rotaļu laukumos, tas ir, vietās, kur cilvēki atpūšas. Tāpat kā līdz šim, aizliegts būs smēķēt arī dzīvojamo ēku kāpņutelpās. Pēc VM domām, šādi aizliegumi pasargātu bērnus, nepilngadīgos, grūtnieces un citas iedzīvotāju grupas no tabakas dūmu ietekmes.

Līdz ar stingrākiem smēķēšanas ierobežojumiem, likumprojekts paredz papildināt esošos brīdinošos uzrakstus par smēķēšanas kaitīgumu ar krāsainiem attēliem un citām ilustrācijām.

Visas ilustrācijas un attēli tiks izveidoti saskaņā ar Eiropas Komisijas noteiktajām prasībām.

Pēc VM domām, krāsaini brīdinājuma attēli uz cigarešu paciņām ļaus samazināt smēķējošo cilvēku īpatsvaru. "Kanādā un Brazīlijā saskaņā ar šajās valstīs veiktajiem epidemioloģiskajiem pētījumiem ir pierādīts, ka pēc krāsaino attēlu ieviešanas uz cigarešu paciņām, daudzi smēķētāji ir domājuši par atbrīvošanos no netikuma, " norāda VM.

Pastāvot saistība, ka vizuāli redzot iespējamās sekas, ko izraisa tabakas ietekme uz cilvēka organismu, smēķētāji varētu samazināt tabakas patēriņu vai smēķēšanas biežumu, informē VM.

Ministrija prognozēja, ka nākotnē tādējādi izdosies samazināt smēķētāju skaitu un uzlabot sabiedrības veselību. Par to varēs pārliecināties pēc padziļināta sabiedrības veselības monitoringa veikšanas, ko Latvijā nodrošina Sabiedrības veselības aģentūra.

Likumprojekts paredz, ka līdz 2008.gada 1.janvārim valdība izdos noteikumus par kārtību, kādā speciālie brīdinājumi uz tabakas izstrādājumu iepakojumiem tiek papildināti ar krāsainiem attēliem vai citām ilustrācijām. Brīdinošās ilustrācijas uz cigarešu paciņām varētu parādīties 2009.gadā, savukārt vispārīgie ierobežojumi smēķēšanai publiskās vietās varētu stāties spēkā 2008.gada jūlijā.

Jau vēstīts, ka, pēc ekspertu domām, smēķēšana tuvākajā laikā varētu samazināties arī tādēļ, ka varētu pieaugt cigarešu cenas pēc akcīzes nodokļa paaugstināšanas. Veselības ministrs Vinets Veldre portālam "Delfi" gan iepriekš atzina, ka, strauji palielinot cenas, "mazāk var atturēt rūdītus pīpmaņus no smēķēšanas, taču tas nostrādās preventīvi, lai jaunatne nesāktu smēķēt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!