Eksperti, pašvaldību un ministriju pārstāvji ceturtdien konceptuāli vienojās uz likuma pamata, bez ierakstīšanas zemesgrāmatā nodot pašvaldībām jūras piekrastes zemes, informē Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM).

Eksperti diskutēja par pašreizējo situāciju, kad pašvaldības apsaimnieko tām juridiski nepiederošu īpašumu – pludmali. Lai novērstu nepilnības tiesiskajā regulējumā saistībā ar nesakārtotajām zemes īpašuma tiesībām, Zemkopības un Vides ministriju pārstāvji bija vienisprātis, ka piekrastes joslas īpašuma tiesību nodošana attiecīgai pašvaldībai veicinātu piekrastes attīstību un līdzsvarotu vides aizsardzības intereses.

Pašvaldības jau patlaban publiskās infrastruktūras attīstīšanā iegulda vietējo iedzīvotāju nodokļu maksātāju naudu, taču piekrasti izmanto plašs Latvijas iedzīvotāju loks un tas rada papildus slogu piekrastes pašvaldību budžetiem.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre Dagnija Staķe (ZZS) uzsvēra, ka pašvaldībām nākotnē būs iespēja piekrastes teritoriju apsaimniekošanai un infrastruktūras attīstībai piesaistīt Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļus, kas līdz šim nebija iespējams nesakārtoto īpašumtiesību dēļ.

Eksperti vienojās grozīt likumus, lai nodrošinātu piekrastes joslas zemju īpašuma tiesību sakārtošanu, paredzot, ka šīs zemes būtu pašvaldību īpašumā uz likuma pamata bez to reģistrēšanas zemesgrāmatās. Grozījumus RAPLM tuvākajā laikā iesniegs izskatīšanai valdībā.

Jau vēstīts, ka, protestējot pret nesakārtoto situāciju pludmaļu apsaimniekošanā, pašvaldības pavasarī solīja rīkot "atkritumu protestus", atsakoties turpmāk apsaimniekot publiskās pludmales. Tomēr vēlāk izdevās panākt vienošanos un protesti nenotika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!