Foto: LETA
Tiesneši, izņemot Satversmes tiesā (ST) strādājošos, kas pieteikti par deputāta kandidātiem, varētu saglabāt savu amatu līdz pat brīdim, kad ievēlēti Saeimā, paredzēts ceturtdien pirmajā lasījumā pieņemtajos grozījumos Saeimas vēlēšanu likumā.

Par tiem nobalsoja 88 deputāti, nevienam neesot pret un neatturoties.

Juridiskās komisijas pārstāvis Gundars Daudze (ZZS) no tribīnes skaidroja, ka komisija grozījumus izstrādājusi, jo šobrīd ST ir ierosināta lieta pēc Administratīvās apgabaltiesas pieteikuma. ST ir apstrīdēta norma, kas paredz, ka tiesnesim ir jāatsakās no tiesneša amata mēneša laikā pēc kandidātu saraksta reģistrēšanas.

Tā kā norma ir apstrīdēta, būtu jāsāk diskusija par to, kurā brīdī tad tiesnesim vajadzētu attiekties no amata, un Juridiskās komisijas piedāvājums ir, ka tiesnesis zaudē amatu tad, ja viņš ir ievēlēts par Saeimas deputātu, skaidroja Daudze.

Šāds regulējums gan neattiektos uz ST tiesnešiem, kuriem saglabātos līdzšinējā norma. "ST tiesnesis ir faktiski viens no likumdevējiem, tā saucamais negatīvais likumdevējs, jo ST tiesneši ir tie, kas lemj par likuma normu iespējamu atcelšanu, līdz ar to nav izslēgts iespējamība, ka šīs tiesības tiek izmantotas arī tīri politiski pirms vēlēšanām," skaidroja Daudze.

Jau ziņots, ka ST ierosināja lietu pēc Administratīvās apgabaltiesas pieteikuma, kas izskatīja lietu par Liepājas tiesas tiesneses Sandras Briķes svītrošanu no kandidātu saraksta 10.Saeimas vēlēšanās. Administratīvā apgabaltiesa uzskata, ka norma, kas paredz: "Ja par deputātu kandidātu ir pieteikts tiesnesis, viņam pēc deputātu kandidāta saraksta reģistrēšanas ir jāatstāj amats un viena mēneša laikā jāiesniedz šo faktu apstiprinoši dokumenti Centrālajai vēlēšanu komisijai", neatbilst samērīguma principam un līdz ar to Satversmes 1.pantam.

Liepājas tiesas tiesnesi Briķi, kura kandidēja 10.Saeimas vēlēšanās no Kristīgi demokrātiskās savienības, CVK svītroja no deputātu kandidātu saraksta, jo viņa atteicās atkāpties no tiesneša amata. Tiesnese savukārt uzskata, ka drīkst kandidēt Saeimas vēlēšanās bez jebkādiem ierobežojumiem, arī neatstājot tiesneses amatu, jo šādas tiesības viņai garantē Satversme.

CVK lēmumu Briķe apstrīdēja Administratīvajā tiesā, kura savukārt nolēma vērsties Satversmes tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!