Paredzams, ka šogad valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi būs 4,12 miljardi latu, bet izdevumi – 4,96 miljardi latu, veidojot budžetu deficītu 6% apmērā no iekšzemes kopprodukta. Vēl vienu procentu deficītā veidos pašvaldību budžeti. Šāds ietvars būs šobrīd gatavotajiem budžeta grozījumiem.

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) norādīja, ka pamatbudžeta izdevumi šogad gaidāmi 3,334 miljardu latu apmērā, bet speciālajā budžetā – 1,531 miljardu latu apmērā.

Tiesa, gan Repše, gan viņa partijas biedrs premjers Valdis Dombrovskis (JL) nenoliedza, ka šie varētu nebūt pēdējie šī gada budžeta grozījumi. Turpmāk budžeta izstrādē paredzams līdz 14.maijam katrai ministrijai iesniegt priekšlikumus sava budžeta samazināšanai.

Visasākās diskusijas šobrīd ir par Labklājības ministrijas tēriņiem – ir zināms, ka tā var mazināt nozares izdevumus par 31 miljonu latu, tomēr tikai nākamajā otrdienā valdības nākamajā sēdē ministri varētu izšķirties, uz kā rēķina īstenot šo samazinājumu.

Patlaban valdībā izskanējušie piedāvājumi paredz par 50% samazināt strādājošo vecāku “māmiņu algas”, kā arī likvidēt bērnu piedzimšanas pabalstus un pabalstus jauniešiem no 18 līdz 21 gadu vecumam, kuri mācās. Taču varētu palielināt bezdarbnieku pabalsta saņemšanas laiku.

LM rosina pabalstus samazināt no 1.septembra, savukārt Repše vēlas, lai samazinājums stātos spēkā līdz ar budžeta grozījumu stāšanos spēkā, kas plānots 1.jūlijā.

Esot panākta arī vienošanās par tām nozarēm, kuras iepriekš dēvēja par “īpaši saudzējamām” – izglītībai jomai nogriezīs desmit miljonus, tieslietu jomai – trīs miljonus latu, bet veselības nozarei – 15 miljonus, kaut gan veselības ministrija aizvien pret to iebilst un grib mazāku “apcirpšanu”.

Plānots, ka budžeta grozījumi Saeimā nonāks jūnija sākumā. Repše pieļāva, ka vēl pirms pašvaldību vēlēšanām parlaments tos varētu pieņemt pirmajā lasījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!