Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) nosūtījusi vēstuli Rīgas domes priekšsēdētājam Aivaram Aksenokam (JL), kurā norāda uz Rīgas domes saistošo noteikumu "Par nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanu un atvieglojumu piešķiršanas kārtību Rīgā" prettiesiskumu un lūdz šos noteikumus precizēt, informēja reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra preses sekretārs Mārtiņš Panke.
Likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" ir paredzēta pašvaldību kompetence piešķirt atvieglojumus nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem. Lai šādus atvieglojumus piešķirtu, pašvaldībai ir jāpieņem saistošie noteikumi, kuros tiek noteikts izsmeļošs nodokļa maksātāju kategoriju uzskaitījums, kurām šādi atvieglojumi pienākas un konkrēts piešķiramo atvieglojumu apjoms - 25%, 50%, 75% vai 90% no nekustamā īpašuma nodokļa summas.

Rīgas domes saistošajos noteikumos teikts, ka "atbildīgās pašvaldības institūcijas var piešķirt atvieglojumus, ņemot vērā saistošajos noteikumos minētos nosacījumus, taču neaprobežojoties tikai ar tiem".

Šāds formulējums, pēc RPLM domām, praksē pieļauj atvieglojumu piešķiršanu noteikumos neminētām iedzīvotāju kategorijām, kā arī subjektīvu pieeju jebkura individuālā iesnieguma izskatīšanā, apsverot piešķiramo atvieglojumu apjomu.

Ministrija uzskata, ka pašvaldībām ir uzdevums analizēt situāciju un noteikt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus atsevišķām iedzīvotāju kategorijām. Šīs kategorijas var noteikt arī pēc iedzīvotāju ienākumu līmeņa. Taču šo atvieglojumu piešķiršanas kārtībai jābūt caurskatāmai un jāparedz vienlīdzīga attieksme pret indivīdiem.

Tādēļ RAPLM lūdz izdarīt grozījumus Rīgas domes saistošajos noteikumos, novēršot minētās neprecizitātes, un par paredzamo rīcību informēt RAPLM piecu dienu laikā, pretējā gadījumā tiks izvērtēts jautājums par to darbības apturēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!