delfCeturtdien no karstuma cietuši 22 cilvēki, bet no nedēļas sākuma 37 cilvēki lūguši mediķu palīdzību saistībā ar karstuma izraisītām veselības problēmām, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD).

NMPD arī atgādina, ka šogad augstākais vienas dienas laikā reģistrēto gadījumu skaits - 47 gadījumi - bijis 11.jūlijā.

Gaidot brīvdienas, kurās sinoptiķi sola karstu laiku, dienesta mediķi atkārtoti atgādina, ka karstajās dienās riskam īpaši pakļauti ir zīdaiņi un mazi bērni, gados vecāki cilvēki, īpaši tie, kuri vecāki par 75 gadiem un kuri dzīvo vieni, cilvēki ar garīgiem traucējumiem, kā arī tie, kuri ikdienā ir spiesti paļauties uz apkārtējo palīdzību, slimnieki, kuri ir piesaistīti pie gultas, cilvēki, kuri lieto noteiktus medikamentu veidus, cilvēki, kuri slimo ar hroniskām veselības slimībām, īpaši ar elpceļu vai sirds slimībām, kā arī cilvēki, kuri lieto alkoholu vai narkotikas vai tie, kuri veic fiziskas aktivitātes.

Karstā laikā bērniem ieteicams uzturēties ēnā vai vēsās iekštelpās. Nekādā gadījumā nedrīkst atstāt bērnus vienus pašus mašīnā, kā arī jāpievērš uzmanība, lai bērni nepārkarstu guļot.

Karstajā laikā ir jāpalielina šķidruma uzņemšana. Ja ārsts ierobežojis uzņemamā šķidruma daudzumu vai ir kāda hroniska saslimšana, jāpavaicā ārstam, cik daudz šķidruma ieteicams dzert karstajā laikā. Nav ieteicams dzert šķidrumu, kas satur alkoholu vai lielu daudzumu cukura. Vislabāk dzert vēsu tēju, minerālūdeni bez gāzes.

Dodoties ārpus mājas, sevi un savus bērnus no saules iedarbības var aizsargāt, valkājot cepuri vai lakatiņu un saulesbrilles, kā arī valkājot gaišu, vieglu, elpojošu, ērtu apģērbu no dabīga materiāla.

Ja iespējams, atklātā saulē nevajadzētu uzturēties viskarstākajā diennakts laikā no plkst.11/12 līdz plkst.15/16.

Mediķi aicina rūpīgi pārdomāt sauļošanās nepieciešamību, izvairīties no ilgstošas fiziskas piepūles saulē, kā arī karstās nevēdinātās telpās.

Pirms došanās ārā nepieciešams uzklāt saules aizsargkrēmu. Savukārt pēc sauļošanās jāuzklāj krēms, kas paredzēts lietošanai pēc sauļošanās.

Cilvēkiem, kas slimo ar hroniskām saslimšanām, tai skaitā sirds asinsvadu slimībām, karstā laikā nevajadzētu aizmirst par saviem pastāvīgi lietojamiem medikamentiem.

Jāuzmanās arī uzturā pārtikas produktus, kas ātri bojājas, un mediķi atgādina par piesardzību peldoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!