Krievijas un Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) attiecības krasi pasliktināsies, ja Strasbūras tiesas lēmums kara veterāna no Latvijas Vasilija Kononova lietā būs viņam nelabvēlīgs, savā interneta blogā paziņojis Krievijas Valsts domes Starptautisko lietu komitejas vadītājs Konstatnīns Kosačevs, ziņo "Interfakss".

"Nedod Dievs, ka tas nebūs Kononovam labvēlīgs," par 17.maijā gaidāmo spriedumu norāda Kosačevs.

"Tad tiks uzšķērsta visa kara vēsture un varēs tiesāt uzvarētājus. Kurus netiesā. Kā to vērtēt? Patiesi ceru, ka tiesneši izrādīsies gudrāki un Kononova lieta nekļūs par apkaunojumu Eiropai un katastrofu mūsu attiecībās ar tiesu," norāda Valsts domes komitejas vadītājs.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka partizānu nodaļas komandieris Kononovs, ko Latvija apsūdz civiliedzīvotāju nogalināšanā Otrā pasaules kara laikā, iespējams, ir zaudējis lietu ECT Strasbūrā. Par to vēsta aģentūra "ItarTass" ar atsauci uz avotu ECT sekretariātā.

Latvijas varas iestādes Kononovu arestēja 1998.gadā, apsūdzot genocīdā. Viņam inkriminē mierīgo iedzīvotāju nogalināšanu 1944.gadā Mazo Batu sādžā, kur viņš, būdams partizānu vienības komandieris, vadīja operāciju piecu šucmaņu iznīcināšanai.

Kononovs bija ieslodzījumā līdz 2000.gadam, kad tiesa viņam piesprieda brīvības atņemšanu uz pusotru gadu. Pēc sprieduma viņu nekavējoties atbrīvoja, jo piespriesto ieslodzījuma laiku viņš jau bija pavadījis cietumā. 2001.gadā bijušo partizānu notiesāja ar sešu gadu cietumsodu "par genocīdu un noziegumiem pret cilvēci". Kononovs spriedumu pārsūdzēja un lieta tika nosūtīta papildus izmeklēšanai. 2004.gada aprīlī Augstākā tiesa piesprieda Kononovam 20 mēnešus cietumā par kara noziegumiem.

Tā paša gada augustā Kononova advokāts iesniedza prasību ECT, vainojot Latvijas varas iestādes vairāku ES cilvēktiesību konvencijas pantu pārkāpumā. Tiesa noraidīja visas pretenzijas, izņemot sūdzību par konvencijas 7.panta pārkāpumu, kas paredz, ka personu var sodīt tikai uz likuma pamata. 2008.gada jūlijā Strasbūras tiesas Mazā palāta Kononova prasību apmierināja, uzdodot Latvijas valstij samaksāt kara veterānam 30 000 eiro (21 tūkstotis latu).

Tomēr Latvija iesniedza apelācijas sūdzību ECT Lielajā palātā, kuru tiesa apmierināja. Pirmā noklausīšanās lietā notika pērnā gada martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!